Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum poate fi combătută Europa cu mai multe viteze

pixabay.com
diverse, ue, referendum, europa

În replică la scenariul Europei cu mai multe viteze, europarlamentarul Laurențiu Rebega, vicepreședintele Grupului Europa Națiunilor și Libertății, vine cu propunerea ca și România să se asocieze cu Grupul de la Vișegrad ”ca să-și apere mai bine interesele”. Numai că, observă Rebega, grupul țărilor puternice ”a dat de înțeles că s-ar opune unei astfel de segregări”.

Europarlamentarul român nu este la prima propunere de asociere a României la Grupul de la Vișegrad, el argumentând cu altă ocazie că ”România nu se poate baza pe un sprijin politic și economic din imediata vecinătate. Iată de ce Grupul de la Visegrad trebuie să fie un partener esențial al României!”.

Citește și : România în Grupul de la Vișegrad?

Rebega reluat această propunere deoarece scenariul Europei cu mai multe viteze ”îi favorizează pe cei puternici și îi discriminează pe cei slabi”. Ca exemplu, europarlamentarul amintește de cazul Schengen, unde ”România se străduiește să acceadă în Spațiul Schengen și în fiecare an constată că nu este suficient de bine pregătită”. De fapt, observă Rebega, planul Europei cu mai multe viteze ”îi obligă pe membrii simpli să respecte un set de reguli, dar le permite membrilor de elită să ocolească regulile de bază”. Altfel spus, tranșează el situația, ”cei puternici, care au mai multă libertate, se pot îmbogăți și mai mult pe seama celor slabi a căror libertate este limitată”.

Rebega nu uită să ironizeze clasa politică de la București pe motiv că decidenții statelor puternice care propun acum Europa cu mai multe viteze sunt ”exact liderii pe care până ieri politicienii români îi ridicau în slăvi” și atrage atenția că întotdeauna Europa a avut mai multe viteze. De fapt, nici măcar faptul că unii își fac un grup preferențial în UE nu e problema, arată Rebega, ci faptul că acest grup nu le permite și altora să se asocieze ca să își apere interesele, așa cum ar trebui să facă și România alături de Grupul de la Vișegrad.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.