Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum poate fi tratat cancerul de col uterin diagnosticat în trimestrul III de sarcină?

sarcina

La nivel mondial, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor. În România, estimările situează acest tip de cancer pe locul al treilea între cazurile nou apărute în fiecare an. Frecvent asimptomatic sau cu simptome care apar doar într-un stadiu avansat, cancerul de col uterin poate fi tratat cu succes atunci când este descoperit în stadii incipiente.

Printre factorii de risc implicați în cancerul cervical se numără infecția cu virusul papiloma uman (HPV), vârsta mică la începerea vieții sexuale, partenerii sexuali multipli, fumatul, imunosupresia, infecția cu virusul herpes simplex tip 2, alte infecții ale colului și vaginului, statusul socioeconomic precar, hiperestrogenismul, factori genetici. Implicarea HPV a fost demonstrată, în studii, în 90% din carcinoamele scuamoase ale colului uterin.

Din fericire, însă, cancerul de col uterin este mai rar întâlnit la femeile însărcinate (1 caz la 1.000–10.000 de sarcini) și doar 1–3% din cancerele cervicale sunt descoperite în timpul sarcinii. Depistarea se face adesea în urma efectuării unui test Babeș–Papanicolau în primul trimestru, la femeile care nu au efectuat acest test în ultimele 12 luni. În cazul în care rezultatul este modificat, se recomandă urmărire prin colposcopie la 3 luni, pe parcursul sarcinii, și reevaluare la 6 săptămâni după naștere.

Este indicat ca planul de tratamentul pentru cancerul de col uterin să fie discutat și analizat de o comisie oncologică multidisciplinară (Tumor Board), ținând cont de stadiul bolii, vârsta sarcinii și dorința pacientei privind sarcina actuală și conservarea fertilității. Decizia finală asupra opțiunii terapeutice va fi luată doar după consultarea cu pacienta, care poate opta pentru tratament imediat sau întârzierea terapiei până la maturitatea fetală documentată.

În funcție de stadiul cancerului și vârsta sarcinii, pacienta are la dispoziție mai multe opțiuni. În trimestrul III de sarcină, opțiunile pacientei sunt:

-          în stadiul IA1, medicul recomandă practicarea unei conizații cervicale la 6 săptămâni de la naștere. Aceasta va fi diagnostică, iar, dacă marginile rezecției sunt negative, poate avea și valoare terapeutică în cazul unei leziuni IA1;

-          în stadiile IA2, IB–IIA, medicul trebuie să practice histerectomie radicală cu limfadenectomie pelvină în continuarea operației cezariene;

-          în stadiile IIB–IIIB și IIIC, medicul trebuie să practice operația cezariană și apoi să îndrume pacienta către un centru oncologic, pentru chimioradioterapie.

Află mai mult despre managementul cancerului de col uterin în sarcină în materialul de aici realizat de Dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie, șefa Secției Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Clinic SANADOR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.