Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum poate fi tratată fără bisturiu o boală severă

Radu Pop
rinichi sanador

Durerea puternică în zona lombară, apărută brusc și care crește în intensitate, la care se adaugă și senzația permanentă de urinare, urină tulbure sau brun-roșiatică, durere și senzație de arsură în timpul micțiunii și chiar febră, greață și dificultăți la urinare sunt semne și simptome care pot indica o afecțiune frecventă a aparatului urinar, numită litiază renală.

Cunoscută în limbaj popular ca „piatră la rinichi”, boala apare ca urmare a formării de calculi la nivelul tractului urinar. În lipsa diagnosticului și a tratamentului, litiaza renală se poate transforma într-o urgență medicală și chiar poate fi necesară intervenția chirurgicală din cauza complicațiilor severe pe care le poate da. Pentru a evita astfel de situații, se recomandă efectuarea unui consult de specialitate în cel mai scurt timp posibil de la apariția manifestărilor clinice.

În prezent, datorită noilor tehnologii, tratamentul litiazei renale se poate realiza și fără bisturiu, cu multiple avantaje pentru pacient. O astfel de metodă modernă minim invazivă, utilizată la cei mai mulți dintre pacienții cu litiază reno-ureterală, este litotriția extracorporală cu unde de șoc (ESWL). Procedura este sigură, nu necesită incizii, dezintegrarea calculilor realizându-se cu ajutorul unor unde de șoc produse în afara corpului. Astfel, niciun țesut nu este lezat, iar fragmentele rezultate în urma litotriției vor fi eliminate ulterior, spontan, prin urină.

Pentru a putea efectua o astfel de procedură ca primă opțiune terapeutică, pacientul trebuie să aibă rinichi funcțional urografic sau tomografic, să nu aibă dilatație semnificativă a cavităților pielo-caliceale ale rinichilor, iar calea urinară să fie liberă distal de porțiunea cu litiaza asupra căreia se va aplica tratamentul ESWL. De asemenea, calculii nu trebuie să depășească 2-3 cm. E important de știut că se pot trata și calculi mai mari prin această metodă, însă doar după ce în prealabil au fost efectuate alte intervenții specifice.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la tratament modern, fără bisturiu, pentru litiaza reno-ureterală, litotriția extracorporală cu unde de șoc realizându-se cu ajutorul unui echipament de ultimă generație – litotritorul Compact Sigma. Aparatul permite localizarea exactă a calculilor și monitorizarea în timp real a fragmentării acestora în timpul procedurii ESWL, cu posibilitatea repoziționării acestuia în funcție de migrarea fragmentelor și mișcările respiratorii ale pacientului. De asemenea, oferă medicului imagini ecografice și radiologie extrem de clare astfel încât procedura să se desfășoare cu mare precizie, în siguranță și cu rezultate excelente. Totodată, datorită undelor de șoc produse în afara corpului nu există leziuni ale țesuturilor și organelor. În plus, pentru că nu există incizii, pacientul se recuperează mult mai ușor, durata de spitalizare este minimă, iar reluarea activităților obișnuite se face imediat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.