Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atuul care îi permite lui Klaus Iohannis să refuze primirea refugiaților

iohannis strategie

Evenimentul Zilei:

S-a votat in Consiliul JAI repartizarea cotelor obligatorii de refugiați. Germania a reușit să-și impună punctul de vedere, opoziția României, Cehiei, Ungariei și Slovaciei nefiind suficientă pentru a bloca decizia. Numai că examenul de Președinte pe care îl are în față Klaus Iohannis nu s-a încheiat, ci de-abia începe. Traian Băsescu avertiza, în urmă cu câteva săptămâni, că România a greșit atunci când a acceptat principiul cotelor. Iohannis s-a bazat pe o nuanță care nu a mai interesat pe nimeni. Diferența între cotele VOLUNTARE și cele OBLIGATORII a dispărut odată cu depășirea tuturor estimărilor privind numărul real al refugiaților. De la 40.000 s-a ajuns la 120.000, mâine-poimâine la 500.000 și tot așa. Greșelile de politică ale cancelarului Angela Merkel sunt împărțite tuturor partenerilor din UE. Numai că România are o carte pe care o mai poate juca. Dacă, și numai dacă, Iohannis va avea curajul să adopte o politică în care declarațiile sale inițiale, potrivit cărora România nu va accepta impunerea cotelor obligatorii, vor fi respectate. Astfel, potrivit Constituției României: "Art. 3 – Teritoriul(1) Teritoriul României este inalienabil.(2) Frontierele ţării sunt consfinţite prin lege organică, cu respectarea principiilor şi a celorlalte norme general admise ale dreptului internaţional.(3) Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe şi judeţe. În condiţiile legii, unele oraşe sunt declarate municipii.(4) Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine". Cu alte cuvinte, prin citirea atenta a ultimului alineat din articolul 3, rezulta ca primirea a 6-7.000 de refugiați poate fi interpretată ca fiind neconstituțională.Sau, cel puțin este nevoie de avizul consultativ al Curții Constituționale. Care poate fi sesizată de președintele României, Klaus Iohannis. Pentru că acesta are obligația să respecte Constituția Romaniei, în primul rând, apoi să accepte deciziile UE. Se va folosi Klaus Iohannis de acest articol din Constituție? Este un moment definitoriu pentru mandatul său de președinte. Din care vom înțelege care este poziția României în privința respectării garanțiilor de securitate acordate partenerilor strategici, dar și a statutului de membru al comunității europene.

DIGI24:

Un studiu citat de CNN Money spune că tot mai multe companii americane le oferă angajaților posibilitatea să lucreze patru zile pe săptămână, câte 10, 11 ore pe zi. Procentul este în creștere. Specialiștii în resurse umane spun că soluția poate crește productivitatea angajaților, însă ar fi nevoie de o perioadă de acomodare la noul program... Mai mulți miliardari, inclusiv patronul Virgin Group, Richard Branson, le-au propus angajațiilor programe mult mai flexibile, care ar crește productivitatea. În prezent, în Statele Unite, 43% dintre companii le oferă angajaților posibilitatea de a munci doar patru zile pe săptămână. Însă numai o mică parte le permit acest lucru tuturor angajaților, indiferent de departamentul în care lucrează.

Ziarul Financiar:

Scandalul Volkswagen cu privire la emisiile de noxe şi strategiile constructorilor de a „evita” respectarea standardelor de poluare impuse de normele tot mai stricte poate reprezenta rampa de lansare de care aveau nevoie maşinile electrice atât în Europa, cât şi în Statele Unite. Şi odată cu acestea, se va anunţa moartea motoarelor diesel pe care francezii deja au în plan să le interzică, pentru început în Paris şi ulterior în întreaga ţară. Cât de toxic este un motor diesel sau benzină poate fi văzut de orice om care a mers 10 metri printr-o parcare subterană sau acoperită neaerisită, unde vara uşor se ajunge la peste 50 de grade Celsius, iar aerul este de nerespirat... Acest scandal trebuie să convingă atât Guvernul României cât şi celelalte executive din lume să susţină şi mai mult maşinile electrice nu numai prin subvenţii pentru achiziţii, cât şi prin infrastructură de alimentare a acestora.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.