Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum poți verifica bijuteriile pentru a afla dacă sunt din aur autentic. La ce semne trebuie mare atenție

ltkcdn.net
bijuterii aur

Cum poți verifica bijuteriile pentru a afla dacă sunt din aur autentic. La ce semne trebuie mare atenție

Femeile adoră bijuteriile, plătesc sume mari pentru ele mai ales dacă conțin și pietre prețioase sau chiar diamante. Dar cum orice este de valoare are un preț pe măsură, află cum verifici o bijuterie ca să afli dacă este din aur autentic.

Gramul de aur a ajuns la aproximativ 300 de lei, iar prețul unei bijuterii poate scădea sau urca în funcție de karate sau pietrele pe care le are. Înainte de a detalia mai mult despre semnele care deosebesc aurul pur de cel suflat, află mai multe despre acest metal.

content-image

Cum poți verifica bijuteriile pentru a afla dacă sunt din aur autentic

Știai că fiecare atom de aur real de pe pământ a venit din spațiul cosmic? Aurul se formează în interiorul stelelor care explodează și al asteroizilor care se ciocnesc. Cantitățile mici care au ajuns pe pământ îl fac extrem de rar. Frumusețea și raritatea sa se combină pentru a-l face unul dintre cele mai valoroase elemente de pe pământ.

Cu orice obiect de valoare, are un preț pe măsură. Cei care îl comercializează au găsit însă metode de a-l combina cu alte metale. Așadar, cu sigurană ți tu te-ai întrebat când cumperi aur, cum poți fi sigură că primești aur pur.

Un articol nu poate fi vândut ca aur decât dacă conține suficient aur pentru a atinge o anumită puritate, determinată de karate.

Karatul se referă la diamante sau aur. Pentru diamante, se referă la greutate. Pentru aur, determină raportul dintre conținutul de aur și alte metale din compoziție.

Și pentru că, așa cum spuneam, bijuteriile sunt o parte importantă din viața unei femei, află care este diferența dintre ele, ca să știi cu exactitate ce cumperi. Unele pot arăta ca cele din aur, dar nu sunt aur pur.

-Placat cu aur

-Umplut cu aur (de obicei cu argint)

-Cuprul sau alama sunt făcute să arate ca aurul

-Pirita, un mineral fragil care arată ca aurul

-Bijuterii cu aur de 10 karate, cea mai scăzută puritate a aurului.

Un bijutier sau un vânzător va vorbi despre puritate și karate. Nu toată lumea știe în ce se traduce asta. De aceea, ai mai jos un ghid care te poate ajuta să îți clarifici mai bine informațiile.

content-image

Așa se traduc karatele în puritate.

24k—99,9%

23k—95,83%

22k—91,6%

20k—83,4%

18k—75%

15k—62,5%

14k—58,33%

10k—41,7% (pragul folosit pentru aurul real în SUA)

9k—37,5%

8k—33,3% (pragul utilizat în alte țări)

content-image

Cum îți dai seama că aurul e combinat cu alte metale

Celelalte metale folosite în aur mai mic de 24 de karate sunt cuprul, nichelul, argintul, fierul, staniul, titanul sau cadmiul.

Pentru a știi exact ce tip de metal ții în mână atunci când cumperi o bijuterii, poți urma criteriile de mai jos. Ele te vor ajuta să-ți dai seama dacă vei cumpăra aur pur sau aur combinat cu alte metale.

Test vizual

Aurul de 24k este de culoare galben-portocalie, fără variații în strălucire. Aurul de 18k este galben unt. Aurul de 14k este de culoarea paiului. Aurul în sine nu își schimbă niciodată culoarea, indiferent cât de vechi este.

Ștanța

Producătorul face o ștampilă în aur indicând caratele și puritatea lui. Semnul conține, de asemenea, numele producatorului și data fabricației.

Dacă descoperi numere impare de puritate în semnul distinctiv care nu se potrivesc cu lista de mai sus, e important să îți pui semne de întrebare.

Dacă semnul distinctiv conține unul dintre următoarele simboluri, nu este aur.

GP – placat cu aur

GE—Gold Electroplated

GF—Umplut cu aur

GEP—Gold Electroplated (de asemenea)

HGP – placat cu aur greu

HEG — Heave Gold Electroplated

Bijuteriile mai vechi din aur pot să nu aibă un semn distinctiv. De asemenea, ține cont că și ștanța poate fi ușor de falsificat. Nu te baza niciodată doar pe semnul distinctiv ca dovadă.

Testul atingerii

Ține aurul în mână pentru a vedea dacă uleiurile din piele reacționează la alte metale din aur. Dacă aurul nu își schimbă culoarea pielii, acesta este un semn bun. Dacă se întâmplă, este un alt metal.

Test de zgârietură

Freacă aurul pe o bucată de ceramică nesmălțuită. Dacă lasă o urmă de galben, este aur. Orice altă culoare pe care o vezi este dintr-un alt fel de metal. Din păcate, poți deteriora bijuteriile făcând acest lucru, așa că ai grijă.

Test de greutate

Poți compara bijuteria în cauză cu o piesă din aur, de o anumită puritate și dimensiune. Dacă piesa comparată cântărește mai mult sau mai puțin decât piesa cunoscută, nu este la fel de pură sau nu este aur.

Dacă cântărește la fel, dar este mai mare, acesta este un alt indiciu că nu este real sau de aceeași puritate.

Test magnetic

Acesta este unul dintre primele teste pe care ar trebui să le faci. Aurul care atrage un magnet nu este aur sau este combinat cu alte metale.

O mulțime de metale sunt, de asemenea, nemagnetice, ceea ce face acest test neconcludent chiar dacă magnetul nu atrage spre aur.

Test de apă

Greutatea aurului este de 19 ori mai mare decât a apei. Aurul se va scufunda pe fundul unui recipient plin cu apă.

Alte metale au o densitate mai mică. Multe fie vor pluti, fie nu se vor scufunda până la fund.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.