Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum pregătește Barack Obama închiderea închisorii Guantanamo Bay

ENDURING FREEDOM

https://www.youtube.com/watch?v=RnOTltjungo

Barack Obama, președintele SUA, a prezentat marți, 23 februarie, un plan de închidere a închisorii de la Guantanamo Bay, folosită de armata SUA pentru a închide persoane suspecte de terorism în afara jurisdicției curților SUA. 91 de deținuți se află în acest moment la Guantanamo, dar nu toți vor fi eliberați.

Raportul, în sine, a fost prezentat la o dată indicată de Congres. Ceea ce este nou este decizia politică a președintelui de a pune întreaga sa greutate politică în spatele proiectului de închidere. Aceasta ar putea produce un conflict între președinte și Congresul American, care tinde să se opună închiderii închisorii de la Guantanamo.

Obama nu a exclus posibilitatea să se folosească de autoritatea sa executivă pentru a închide Guantanamo. Republicanii au amenințat că vor contesta în justiție o asemenea decizie.

În discurs, Barack Obama a argumentat că menținerea Guantanamo Bay reprezintă un cost financiar și de securitate, creează probleme diplomatice în relația cu aliații SUA și este opusă valorilor americane. Totuși, nu toți deținuții vor fi eliberați, transferați în alte state sau judecați. Unii dintre cei „reținuți în luptă”, pentru care nu se poate construi un caz în justiție, dar care sunt considerați periculoși, vor fi transferați într-o locație care va fi stabilită  împreună cu Congresul.

Închiderea Guantanamo a fost una din promisiunile președintelui Obama. Dar nu toată lumea salută modul în care a fost îndeplinită această promisiune. Steven W. Hawkins, director executiv al Amnesty International a scris o scrisoare președintelui Obama în care argumentează că detenția pe timp indefinit a persoanelor capturate în „lupta contra erorii” va „perpetua problema, în loc să o rezolve”. Nemulțumirea sa este că planul Pentagonului și al președintelui continuă să argumenteze că este legal ca SUA să rețină persoane pe termen indefinit fără ca acestea să fie acuzate de ceva specific.

Și Centrul pentru Drepturi Constituționale, o organizație care ai cărei avocați au reprezentat în trecut interesele nu va închide Guantanamo ci doar „o va muta la o altă adresă”.

„Infamia (existenței închisorii de la) Guantanamo nu a constat niciodată doar în locația acesteia ci, în primul rând, în caracterul imoral și ilegal al detenției”, a spus CDC într-o declarație citată de Huffington Post.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.