Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum răspunde Asociaţia Magistraţilor din România la acuzațiile de 'fabricare' a dosarelor penale

justitie drept

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) se delimitează de orice act, gest, faptă care ar fi de natură să contureze ideea posibilităţii de „a fabrica” dosare penale, transmite instituţia condusă interimar de judecătoarea Andreea Ciucă.

"AMR subliniază, în numele magistraţilor de bună-credinţă, din această ţară, că se delimitează, în mod ferm, de orice act, gest, faptă care ar fi de natură să contureze, fie şi numai aparent, ideea posibilităţii de «a fabrica» dosare penale. Gravitatea afirmaţiilor - care au escaladat după prezentarea, de către mass-media, a unor înregistrări ce ar putea induce ideea «fabricării» de dosare penale pentru «indezirabili», cu concursul unor persoane din interiorul sistemului judiciar, aflate în legături profesionale neprincipiale cu reprezentanţi ai serviciilor secrete - este cu atât mai evidentă cu cât se tinde la concluzia că, pe această cale, s-ar fi ajuns la condamnări penale şi, deci, la lipsirea de libertate a unor oameni, cu toate consecinţele dezastruoase care decurg din astfel de situaţii", se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), citat de Mediafax.

Poziție SURPRINZĂTOARE: Dezmembrarea UE nu mai este de neconceput în viziunea Germaniei

De asemenea, Asociaţia subliniază că nu poate formula afirmaţii argumentate, în sensul existenţei sau inexistenţei unei astfel de „reţele” care dă "dosuri de palmă legii" şi, implicit, celor ce se străduiesc să o aplice, atât timp cât nu s-a stabilit, după o urmărire penală confirmată, în concluzii, printr-o hotărâre penală definitivă, că aspectele prezentate în spaţiul public dau măsura unei infracţiuni.

Turcia, lovitură GREA după 16 ani. Datele care pun în pericol economia turcă

"O altă abordare ar însemna încălcarea prezumţiei de nevinovăţie – care acţionează până la condamnarea definitivă – cu acceptarea ideii, fără fundament, dar tot mai mult vehiculate, că o persoană trebuie să îşi «dovedească nevinovăţia», adică, ar însemna să călcăm peste lege în demersul de a încerca demascarea unor încălcări de lege. Pe de altă parte, prezumţia de nevinovăţie, necesitatea respectării normelor de drept procesual şi substanţial penal, nu pot constitui degete după care să ne ascundem pentru a lăsa fără un deznodământ o astfel de situaţie care, fie şi numai prin lansarea în spaţiul public, aduce grave prejudicii, nu numai sistemului judiciar, ci şi societăţii, în ansamblu, fiindcă dacă îngăduim să plutească în aer ideea posibilităţii de a trimite un om la închisoare «la apelul de seară», ne asumăm riscul unei învrăjbiri sociale pe care este greu de crezut că o vom anihila chiar dacă s-ar dovedi, după o vreme, că faptele nu-s fapte (în accepţiunea legii penale). Parchetul s-a sesizat din oficiu, cu privire la aspectele prezentate în mass-media. Este primul pas", potrivit sursei citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.