Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum s-a poziționat online-ul românesc pe tema agresiunilor din Köln

646x404

646x404Evenimentele din noaptea de 31 decembrie 2015 - 1 ianuarie 2016 din Germania au produs dezbateri și în spațiul online românesc. Taberele s-au împărțit rapid, între aceia care aruncă vina pe valul incontrolabil de imigranți ajunși în Germania și cei care îi acuză pe primii de dezinformare, preluând informații conform cărora de vină pentru agresiuni este minoritatea nord africană.

„Potrivit poliției, circa 1.000 de bărbați beți s-au adunat, de Revelion, în fața Gării Centrale din Köln. Din această mulțime s-au desprins mai multe grupuri care au hărțuit și jefuit femeile care treceau prin zonă. Mai multe femei, citate de publicația locală Kölner Stadt-Anzeiger, au povestit cum au fost agresate sexual. O femeie ar fi fost violată. Astfel de incidente ar fi avut loc și în Hamburg, în apropiere de strada Reeperbahn, și în Stuttgart. Șeful sindicatului polițiștilor din Renania de Nord-Westfalia (NRW), Plickert Arnold, a declarat că autorii se aflau în stare de ebrietate, iar unul dintre ei a hărțuit o polițistă în civil. Referindu-se la autorii din noaptea de Revelion, ministrul de Interne din NRW, Ralf Jäger, a vorbit despre "grupuri de bărbați din Africa de Nord” care ar fi fost ”organizate”. El a afirmat că tineri nord-africani sunt de câteva luni în atenția poliției, fiind suspectați de furturi și jafuri în zona Gării Centrale și a Domului”, scriu cei de la Euractiv.

Materialul a fost distribuit pe Facebook de Laurențiu Colintineanu însoțit de comentariul „după zvonuri suntem noi, care te informăm pe tine - adaptare după BUG Mafia în cazul agresiunilor din Köln” Cătălin Striblea sau Vlad Mixich, cu comentariul „ce știm, nu ce presupunem, despre incidentele din Köln”. Postările acestora au în comun ideea că este ușor să pui în cârca imigranților agresiunile din Germania și că mulți fac acest lucru fără să aștepte reacții oficiale pe marginea acestui subiect, din informațiile oferite până în acest moment reieșind faptul că nu imigranții sunt autorii agresiunilor, ci minoritatea nord-africană.

Primarul orașului Köln, Henriette Reker, a stârnit un val de reacții negative după ce a îndemnat femeile să se mențină la distanță „de un braț” față de străini, pentru ca astfel de atacuri să nu se mai repete. Femeia primar a fost ținta a numeroase ironii din cauza acestei declarații, hashtag-ul #einearmlänge, care s-ar traduce prin „distanța unui braț” fiind în ultimele zile unul dintre cele mai folosite de germani pe Twitter, conform DW.

Screenshot_5Revenind la online-ul românesc, Bogdan Diaconu, președintele partidului România Unită îi acuză în mod clar pe imigranți pentru agresiunile petrecute în Köln. Acesta declară că Angela Merkel i-a condamnat pe europeni la îndurarea unor astfel de agresiuni în momentul în care a susținut „invazia” imigranților.

Postarea lui Costin Andrieș pe marginea acestui subiect a generat mai multe comentarii, dintre care două în mod special Screenshot_2mută dezbaterea într-un nou punct. Dacă până acum, cei din online se contrau să dea vina ba pe refugiați, ba pe minoritatea nord-africană stabilită în Germania de două sau trei generații, observăm din comentariul alăturat cum Liliana Galor atrage atenția asupra unui lucru nou. Este prea puțin important dacă agresiunile au fost făcute de imigranți sau de nord-africani. Dacă imigranții sunt de vină, înseamnă că planul de integrare a acestora întâmpină reale dificultăți. Dacă nord-africanii sunt vinovați, oameni aflați în vizorul poliției de mai multă vreme și care sunt cunoscuți pentru astfel de delicte, înseamnă că integrarea acestora nu a fost posibilă nici la a doua sau a treia generație crescută pe teritoriul german. Acest lucru nu poate decât să descurajeze speranțele acelora care credeau că imigranții primiți în țările din vest se vor putea integra într-un timp relativ scurt.

Până la informații oficiale, nu putem decât să speculăm cine se află cu adevărat în spatele agresiunilor sexuale. Celor două tabere clasice (cei care îi acuză pe imigranți de agresiuni și cei care îi acuză pe primii de dezinformare), li se adaugă o a treia tabără care spune că nu contează cine sunt autorii atacurilor, contează rezultatul dezastruos care vine pe fondul unui conflict de civilizații, greu de evitat în cazul încercării de integrare(pe durata a două-trei generații) a minorității nord-africane și care este și mai greu de evitat în cazul imigranților, din cauza caracterului urgent pe care îl are încercarea de integrare a acestora.

Aproximativ 1.1 milioane de imigranți au cerut azil în Germania în cursul anului 2015, circa 400.000 dintre aceștia fiind cetățeni sirieni, conform Timesunion.

Sursa foto: adevarul.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.