Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum s-au blocat ordonanțele de urgență pe justiție

justitie

PSD, ministrul Justiției și Comisia Europeană au avut puncte de vedere diferite legate de modificarea prin ordonanță de urgență a legislației în domeniul justiției, au relatat surse social-democrate pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

1. Inițial, Viorica Dăncilă a transmis la Bruxelles că susține modificarea prin ordonanță de urgență a codurilor penale și introducerea contestării în anulare a sentinţelor definitive date de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ. Dăncilă le-a spus oficialilor europeni că Executivul urma să adopte săptămâna trecută OUG.

2. Experții europeni au fost de acord, la discuțiile cu oficialii de la București, cu o formă minimală de modificare a codurilor penale și fără adoptarea la pachet cu completurile de 5 de la ÎCCJ. Citește aici condițiile puse de europeni.

3. Tudorel Toader nu este de acord cu criteriile europenilor. Ministrul Justiției vrea, mai degrabă, OUG pentru contestarea în anulare a sentințelor definitive, respinsă de Bruxelles, și nu vrea modificarea Codurilor Penale așa cum cere PSD. Toader consideră că a fost o greșeală consultarea experților de la Bruxelles și acum nu mai vrea să semneze nicio variantă de OUG.

4. Comisia Europeană nu spune foarte clar ce vrea, Tudorel Toader spune că nu se justifică urgența și nu vrea să-și asume, iar premierul Viorica Dăncilă nu este de acord ca Executivul să adopte OUG fără semnătura ministrului Justiției.

5. PSD spune că există decizii CCR care ar fi trebuit transpuse în legislație de aproximativ doi ani și că anumite articole din noile coduri penale au trecut de filtrul CCR și pot intra în vigoare.

5. Dintr-o discuție între Liviu Dragnea, Tudorel Toader și Viorica Dăncilă a reieșit că momentan Executivul nu va promova o ordonanță de urgență și că este nevoie de mai mult timp pentru o soluție care să mulțumească pe toată lumea.

6. PSD se orientează acum spre reluarea dezbaterilor parlamentare în comisia specială pentru legile justiției și modificarea legislației prin Parlament, un proces de durată care se poate lovi de noi contestări la CCR.

Citește și: Marian Oprișan o atenționează pe Dăncilă: Îi transmit că nu poate să negocieze cu UE articolele constituționale din codurile penale .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.