Prima regulă este să nu bei pe stomacul gol. În caz contrar, dacă te opreşti direct la bar fără să fi mâncat ceva înainte, alcoolul va fi rapid metabolizat, ajunge instant în sânge şi ţi se urcă la cap. Alcoolul va irita mucoasa gastrică, provocând greaţă şi vomă.
„Mănâncă ceva înainte de a bea pentru a încetini absorbţia alcoolului în sânge. Cele mai indicate sunt alimente grase şi carbohidraţii”, spune dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă.
Alternează mâncarea cu băutura, pentru a avea în permanenţă ceva în stomac. În felul acesta, alcoolul se va absorbi mai încet.
Nu combina băuturile! Cel puţin nu într-un timp foarte scurt. Noaptea fiind lungă, poţi schimba paharul după o pauză de câteva ore, timp în care trebuie să fi mâncat ceva.
Cunoaşte-ţi organismul şi nu depăşi măsura! Nu te lăsa antrenat de colegii de pahar, care poate au mai multă rezistenţă decât tine. Dacă te simţi puţin ameţit, ia o pauză şi treci pe apă. A doua zi, te vei felicita pentru gestul tău.