Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum să evitați să deveniți o victimă a escrocheriilor NFT

crypto.ro
Reddit NFT

Cele mai frecvente escrocherii NFT

Când ești un comerciant NFT activ, nu poți evita toate înșelătoriile din lumea jetoanelor nefungibile. Cele mai frecvente escrocherii NFT sunt phishing-urile, NFT-urile contrafăcute și pump-and-dumps, conform cointelegraph.com.

Anul 2021 a fost un progres pentru jetoanele nefungibile (NFT) . Dar atunci când ceva devine popular, cum ar fi finanțele descentralizate (DeFi) și cea mai nouă versiune a Web-ului numită Web3 , există și riscuri implicate.

Urmați banii este un sfat pe care nu trebuie să le dați hackerilor de două ori. Anul trecut, hackerii au luat acasă 14 miliarde de dolari din hack-uri legate de criptomonede și, totuși, numărul criminalității în criptomonede a crescut cu 79% – iar riscul nu a luat încă sfârșit. Dar cum se protejează comercianții NFT de a fi înșelați? În primul rând, educați-vă. Înțelegând cele mai obișnuite escrocherii NFT, vă puteți pune jetoanele în siguranță.

Cel mai important lucru de remarcat este că pompele și depozitele NFT sunt vești proaste. Escrocii NFT vor folosi informații cu inima goală pentru a crește prețul minim (reprezentarea celui mai mic preț pentru un articol, actualizat în timp real) al unui NFT de interes. Când au succes în tacticile lor, își vând obiectele și îi lasă pe alții cu mâinile goale. De asemenea, un truc comun este înșelătoria de suport tehnic. Când ești un utilizator de Telegram sau Discord, probabil vei vedea că înșelătoriile cripto se întâmplă chiar sub nasul tău.

Această înșelătorie de tip phishing nu este deloc evidentă. Escrocii folosesc ferestre de tip pop-up false pentru a face linkuri către pagini cu aspect normal, cum ar fi portofelul. Sau cumpărătorii pentru prima dată se luptă să încheie tranzacția și acceptă o ofertă de a obține ajutor pentru investiții în NFT . Escrocul deghizat digital îți cere informațiile personale, pe care le folosește pentru a-ți fura toate bunurile.

A treia înșelătorie NFT comună nu este străină în lumea proprietății intelectuale. Artiștii lucrează din greu la design-urile lor originale. Este nevoie de multe ore pentru a stabili o colecție NFT, așa că atunci când sunt copiate de altcineva, este ca și cum ai mușca un măr acru. Escrocii iau opera artistului și o transformă într-un NFT. Cumpărătorii vor crede că investesc într-o lucrare de artă originală și vor plasa oferte de mare valoare.

Sunt NFT-urile o înșelătorie?

NFT-urile nu sunt o înșelătorie. Dimpotrivă, sunt o afacere mare în plină expansiune.

NFT-urile ar putea fi obiecte de colecție, cum ar fi cărțile de baseball pe vremuri, dar nu trebuie să fie. Un NFT ar putea fi, de asemenea, o formă digitală de divertisment, arta valoroasă chiar și un moment în timp. Sunt mulți oameni care cred că este o bulă care va izbucni și poate se va întâmpla, în cele din urmă. Dar acum nu este momentul să speculăm despre asta, pentru că sunt încă în plină expansiune.

Deoarece securitatea și conformitatea sunt subiecte complicate, NFT-urile sunt oarecum vulnerabile. În plus, cripto, blockchain și NFT sunt ca noii copii din bloc, despre care restul cartierului încă nu știe prea multe. Și tot ceea ce este necunoscut implică riscuri suplimentare. La începutul acestui an, utilizatorii celei mai mari piețe NFT (OpenSea) au fost prinși în ambuscadă de un atac de tip phishing. Cel puțin 32 de utilizatori și-au furat NFT-urile , cu o valoare totală de 1,7 milioane de dolari.

NFT-urile nu sunt o înșelătorie, dar uneori sunt ușor de furat și atâta timp cât piața NFT continuă să crească, numărul de atacuri va crește odată cu ea. De asemenea, hackerii vor deveni din ce în ce mai creativi și își vor spori cunoștințele tehnologice. Există mai multe știri NFT despre escrocherii, deoarece în urmă cu un an, hackerii au jefuit utilizatorii de la Nifty Gateway. Au luat acasă o mulțime de NFT și chiar au folosit carduri de credit de la utilizatori care nu au activat autentificarea cu doi factori (2FA) pentru a cumpăra mai multe NFT de până la 10.000 USD per cont.

Cum poți evita înșelătoriile NFT?

Pentru a evita înșelătoriile NFT, ar fi înțelept să fiți cu ochii pe acoperirea știrilor. De asemenea, optimizați-vă securitatea digitală și nu vă lăsați cu solicitări de contact umbrite și ferestre pop-up ciudate.

Utilizatorii devin mai familiarizați cu riscurile tranzacționării și păstrarea în siguranță a NFT-urilor . Dar atunci când dețineți deja un NFT sau plănuiți să cumpărați unul sau mai multe, este important să știți cum să evitați o înșelătorie NFT. În calitate de utilizator, puteți aranja mai multe măsuri de precauție pentru a vă proteja bunurile împotriva furtului.

În primul rând, este important să știi ce faci. Pentru a evita pomparea și descărcarea, este înțelept să revizuiți istoricul tranzacțiilor NFT pe care doriți să îl cumpărați. De asemenea, caută datele de contact ale creatorului și cercetează-le. Dacă toate tranzacțiile au fost efectuate în jurul unei anumite date, atunci ar trebui să se aprindă o lumină.

În timp ce vorbim despre înșelătoriile de tip phishing, rețineți întotdeauna că informațiile dvs. personale vă aparțin! Nu dați niciodată cheile portofelului și nu reacționați la oferte sau solicitări de contact suspecte. Inutil să spun că vă asigurați întotdeauna conturile cu 2FA; este cel puțin ce poți face.

În cazul operelor de artă furate, sunt momente când nu poți face ceva. Desigur, puteți verifica conturile creatorului, mesajele din rețelele sociale și comunitatea. Ca în orice alt caz, fă-ți cercetări. Unele piețe NFT dezvoltă noi instrumente pe care le folosesc pentru a scana blockchain-urile publice pentru NFT-uri contrafăcute . În cele din urmă, escrocii NFT nu au bifa albastră lângă numele lor de utilizator.

Merită NFT-urile?

NFT-urile sunt potrivite ca investiție. Dacă vă numărați pașii și luați măsurile de siguranță, este o lume cu totul nouă de explorat.

Ne aflăm în mijlocul roller coaster-urilor numite NFT, dar pentru mulți oameni, există încă o discuție despre investițiile NFT vs. escrocherii NFT. Cu o valoare totală de piață de 40 de miliarde de dolari, nu este nevoie să explicăm succesul jetoanelor nefungibile. Mulți vă vor spune că NFT-urile nu sunt altceva decât fișiere PNG prea scumpe, care sunt o înșelătorie completă, dar și contrariul este adevărat.

Da, unele NFT sunt înșelătorii, iar unele platforme nu sunt atât de sincere pe cât ați spera. Dar asta nu înseamnă că toate NFT-urile sunt escrocherii. Când te duci să cumperi o mașină, vei întâlni niște agenți de vânzări neclari - acesta este un risc care vine odată cu viața. Când ești gata să investești într-un NFT, este important să realizezi că valoarea nu se află în imaginea în sine. Există o valoare în activul de bază care conferă NFT-urilor valoarea lor practică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.