Cum să gătești ca un Neanderthal? Rețetele folosite pe vremuri

Autor: Mihai Cistelican

Publicat: 25-07-2024

Actualizat: 26-07-2024

Article thumbnail

Sursă foto: Natural History Museum

Arheologii au reconstruit metodele de măcelărire și gătire neanderthalului. Deși metodele neanderthalienilor de a vâna animale mari sunt bine cunoscute, consumul lor de păsări nu este bine studiat, totul din cauza urmelor arheologice insuficiente, relatează The Independent.

În noul studiu, oamenii de știință au folosit un instrument de silex pentru a tranșa două ciori, două turturele și un porumbel, pe care l-au mâncat neanderthalienii.

Arheologii au ales metode de măcelărire și gătit bazate pe dovezi arheologice.

Cioara și porumbelul au fost măcelărite cu fulgi de silex, în timp ce celelalte trei păsări au fost prăjite pe cărbuni încinși până se înmoaie și apoi tranșate.

Oamenii de știință au descoperit că utilizarea unui vârf de silex pentru măcelărire necesită "precizie și efort considerabil", care nu a fost pe deplin înțeles înainte de studiu. Cercetătorii spun că "manipularea atentă" a fost necesară pentru incizii precise, fără a deteriora degetele.

Aceste experimente practice au evidențiat provocările practice asociate cu procesarea și gătitul alimentelor neanderthaliene, oferind o legătură tangibilă cu viața lor de zi cu zi și strategiile de supraviețuire. „Prăjirea păsărilor pe cărbune a necesitat menținerea unei temperaturi constante și controlul atent al duratei gătitului pentru a evita gătirea excesivă a cărnii", a declarat Mariana Nabais, autorul principal al studiului.

Examinări sub microscop

După măcelărirea păsărilor, oamenii de știință le-au examinat sub microscop pentru tăieturi, fracturi și arsuri. Ei au putut vedea ce urme de măcelărire folosind unelte de silex au rămas pe oase și cum aceste urme au fost comparate cu daunele cauzate de procesele naturale sau de acțiunile altor animale.

În timp ce tăieturile pentru îndepărtarea cărnii de la păsările crude nu au lăsat urme pe oase, cele care vizează tendoanele au lăsat urme similare cu cele găsite la păsările găsite în siturile arheologice, spun oamenii de știință.

Pe de altă parte, oasele păsărilor prăjite erau fragile și zdrobite atunci când erau măcelărite folosind unelte de silex.

Cercetătorii au descoperit pete negre în interiorul unora dintre oasele păsărilor tratate în acest fel; asta sugerează urmptorul fapt: conținutul cavității interioare a osului a fost ars.

Aceste rezultate ar putea ajuta arheologii să găsească semne vizibile ale gătitului neanderthalian în înregistrările anterioare.

Cu toate acestea, deoarece studiul a inclus doar cinci mostre de păsări, oamenii de știință au solicitat studii suplimentare cu eșantioane mai mari, specii diferite și condiții experimentale mai diverse pentru a putea înțelege pe deplin aceste lucruri.

Google News
Comentează
Articole Similare
Parteneri