Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Cum să scapi de armată' și 'cum să pleci din Rusia' - cele mai căutate informații de ruși pe Google, în așteptarea discursului lui Putin

news.ro
militari rusi

Rușii au început să caute în mod activ cum pot să plece din țară sau să amâne efectuarea serviciului militar, în contextul în care este așteptat un discurs al președintelui Vladimir Putin în care acesta ar putea anunța mobilizarea generală, relatează publicația ucraineană Ukrainska Pravada, care citează date publicate pe canalele de Telegram Mozhem obiasnit și Meduza.

Căutările Google pentru expresia „Cum să părăsești Rusia” au atins un apogeu pe 20 septembrie, în jurul orei 18.00, conform datelor Google Trends. Oamenii care locuiesc în regiunea Khabarovsk, care se învecinează cu China, au fost cei mai interesați de cum ar putea să plece din Rusia.

În același timp, a crescut interesul pentru informațiile despre ”cum poți scăpa de armată”, vârful căutărilor fiind atins în jurul orei 13.00, după ce au apărut primele postări despre mobilizare. Numărul căutărilor a crescut pe fondul informațiilor despre un discurs pe care urmează să-l susțină președintele rus Vladimir Putin, potrivit libertatea.ro.

Publicațiile ruse au anunțat marți seara că liderul de la Kremlin va adresa un rar mesaj către națiune. Publicația rusă RBC a citat trei surse apropiate de președinția rusă când a anunțat discursul. După câteva ore, televiziunile Russia Today și Pervîi Kanal au șters știrile, iar mai târziu un apropiat al președintelui rus a anunțat că mesajul a fost amânat pentru miercuri.

Potrivit surselor citate de presa internațională, liderul de la Kremlin va vorbi, cel mai probabil, de referendumurile cerute de separatiștii proruși din Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson – regiuni din Ucraina unde forțele ruse controlează o parte însemnată de teritoriu.

De asemenea, Vladimir Putin ar putea vorbi despre mobilizare generală pentru război. Duma de Stat a Rusiei a introdus, marți, 20 septembrie, conceptele de „mobilizare” și „timpul de război” în Codul Penal și a aprobat, de asemenea, amendamente privind pedepsele pentru dezertare în timpul mobilizării sau pe timp de război.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.