Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum scapă medicii de orice vină! O femeie cu cinci boli a murit după ce a stat o oră după Ambulanță: MS spune că nu există nicio cauzalitate/ Raport

echipaj ambulanta

Cazul femeii care a murit la Unitatea de Primiri Urgenţe Băneasa, judeţul Constanţa, a fost analizat de secretarii de stat din Ministerul Sănătăţii, iar potrivit raportului întocmit, consultat de News.ro, ”nu poate fi identificată o relaţie de cauzalitate între decesul pacientei şi timpul de răspuns al ambulanţei”. Raportul arată că starea femeii s-a agravat brusc, însă a fost tot timpul monitorizată de specialişti.

Documentul mai arată că Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), condus de Raed Arafat, asigură conducerea operativă a ambulanţelor, iar propuneri pentru deschiderea de noi staţii şi achiziţionarea de echipamente se discută în cadrul Comisiei Interministeriale pentru suport tehnic (CIMST) care nu a mai fost convocată din mai. Ministerul Sănătăţii a verificat cazul femeii care a murit la UPU Băneasa, fiind întocmită o adresă către ministrul Alexandru Rafila.

Documentul, consultat de News.ro, arată că, în data de 31.07.2023, în jurul orelor 17:45 s-a prezentat în cadrul serviciului CPU Băneasa (jud. Constanţa), o pacientă în vârstă de 75 ani, cu boli cardiovasculare asociate, diabet zaharat decompensat, neoplazie mamară, afecţiuni neurodegenerative şi bronhopneumonie cu dificultăţi de respiraţie. ”În urma consultului medical, medicul de gardă de la CPU Băneasa (jud. Constanţa), medic specialist de medicină de urgenţă, a solicitat prin apel la 112, o ambulanţă care să asigure transportul pacientei, la Spitalul Municipal din Medgidia pentru investigaţii de laborator şi imagistice.

La momentul solicitării echipajului de transport, pacienta era stabilă hemodinamic şi nu prezenta semne clinice de agravare a statusului medical. La ora 19:31 se revine telefonic cu acelaşi tip de solicitare, iar la ora 19:33 dispeceratul alocă cazului un echipaj disponibil din substaţia Cernavodă”, se arată în dociment. Ulterior, în jurul orelor 20:30, echipajul ajunge la CPU Băneasa, unde pacienta se afla în curs de resuscitare cardio-respiratorie, intubată oro-traheal, şi ventilată mecanic.

”Manevrele medicale de urgenţă au fost efectuate de echipa medicală specializată din cadrul spitalului. Concomitent cu efectuarea manrevrelor de resuscitare, se solicită echipaj medicalizat specializat (ambulanţă tip C), pentru transferul de urgenţă către UPU Constanţa. Pacienta nu răspunde manevrelor de resuscitare cardio-pulmonară şi se declară decesul”, se mai arată în raport. Specialiştii Ministerului Sănătăţii concluzionează că ”în momentul de faţă, nu poate fi identificată o relaţie de cauzalitate între decesul pacientei care s-a produs în timpul asigurării asistenţei medicale la Spitalul Băneasa şi timpul de răspuns al serviciului de ambulanţă”.

”Pacienta s-a decompensat hemodinamic şi respirator brusc, în interiorul spitalului, în cadrul CPU, în prezenţa medicilor de specialitate care au aplicat corespunzător toate manevrele de resuscitare (masaj cardio-respirator, intubaţie oro-traheală, asigurarea suportului de oxigen etc)”, se mai arată în documentul citat. Secretarul de stat care a întocmit raportul explică faptul că asigurarea conducerii operative a ambulanţelor este realizată la nivelul DSU din cadrul MAI.

”De asemenea, achiziţia de ambulanţe este în sarcina DSU, competenţele Ministerului Sănătăţii fiind limitate în acest sens. Problemele operative şi de infrastructură a serviciilor medicale de urgenţă sunt discutate în cadrul Comisiei Interministeriale pentru suport tehnic (CIMST), condusă de dr. Raed Arafat, în calitate de preşedinte. Această comisie nu a mai fost convocată din luna mai 2023 şi din luna martie 2022 pâna în prezent, s-a întrunit doar de 2 ori, cu toate ca are obligatia legala de a se întruni cel puţin bilunar”, se mai arată în documentul citat.

Potrivit acestuia, ”Comisia aprobă înfiinţarea de staţii şi substaţii de ambulanţă, iar neîntrunirea ei pune în pericol buna desfăşurare a activităţii serviciilor de ambulanţă”. Senatoarea AUR Evdochia Aelenei a reclamat că o femeie a murit la UPU Băneasa după ce a intrat în stop cardio-respirator şi a aşteptat trei ore o ambulanţă. Serviciul Judeţean de Ambulanţă Constanţa şi UPU Constanţa au trimis precizări în acest sens, explicând că iniţial s-a cerut transportul pacientei pentru investigaţii suplimentare la o altă unitate medicală, iar ministrul Alexandru Rafila a explicat, vineri, într-o conferinţă de presă, că acest lucru nu este considerat o urgenţă. Ulterior, s-a trimis echipaj cu medic, după ce starea pacientei s-a agravat, devenind o urgenţă cod roşu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.