Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum scapi de hernia abdominală?

Radu Pop
dr buliga

Herniile abdominale se manifestă prin exteriorizarea, pe sub piele, a unui organ intern printr-un punct de minimă rezistență existent la nivelul peretelui abdominal. În funcție de localizarea lor, herniile abdominale pot fi ombilicale, inghinale, epigastrice sau femurale. Chiar dacă la început afecțiunea provoacă doar un ușor disconfort, în timp, în lipsa unui tratament adecvat, hernia se agravează și poate duce la complicații severe, cum ar fi strangularea, ocluzia și chiar necrozarea organului herniat.

Singurul tratament care poate trata hernia este operația, care repară defectul peretelui abdominal prin montarea unei proteze, așa-numita plasă chirurgicală, realizată din polimer sintetic, care previne și o posibilă recidivă. Modern, intervenția chirurgicală se realizează prin proceduri minim invazive, laparoscopic sau robotic.

Intervențiile chirurgicale pentru defectele peretelui abdominal pot fi realizate clasic, laparoscopic sau robotic. Intervenția robotică este recomandată mai ales în caz de hernie inghinală bilaterală sau recidivată, dar și pentru herniile voluminoase, cu sac herniar de peste 10 cm. La Spitalul Clinic SANADOR, tratamentul herniilor se poate realiza prin toate cele trei metode, alegerea celei mai potrivite soluții urmând să fie stabilită de către medicul chirurg, în urma unor investigații amănunțite, care să evalueze complet starea de sănătate a pacientului. Instituția deține blocuri operatorii bine dotate și o secție foarte performantă de terapie intensivă. Chirurgia robotică disponibilă la SANADOR amplifică dexteritatea și precizia intervenției, astfel încât poate rezolva cu succes cazuri foarte dificile, complexe, reducând la minimum complicațiile postoperatorii.

Chirurgia minim invazivă oferă numeroase avantaje pentru pacient: sângerarea este semnificativ mai redusă decât în cazul operației clasice, durerile postoperatorii sunt mai mici, iar recuperarea decurge mai rapid. Folosită concomitent cu plasa chirurgicală, care reduce aproape în întregime tensiunea după închiderea defectului parietal, chirurgia minim invazivă îi permite pacientului să se deplaseze la doar câteva ore după intervenție, să fie externat a doua zi și să aibă nevoie de puține antialgice.

La Spitalul Clinic SANADOR, chirurgia robotică a herniilor abdominale se realizează cu ajutorul robotului da Vinci Xi, care poate fi considerat cel mai important „asistent” al medicului chirurg. Prin intermediul unei console, aparatul permite manevrarea de la distanță a camerei video și a instrumentelor chirurgicale, folosind mai multe brațe articulate, care oferă o libertate de mișcare superioară mâinii umane. De asemenea, câmpul operator este vizualizat tridimensional, la cea mai înaltă rezoluție, imaginea putând fi mărită de până la 10 ori. În acest fel, chirurgul care operează poate vedea chiar și cele mai mici detalii anatomice, greu de sesizat cu ochiul liber, și are acces în zone care ar fi inaccesibile în cadrul unei intervenții clasice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.