Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum scapi de pietrele la rinichi?

Radu Pop

Litiaza urinară este o boală frecventă a aparatului urinar, caracterizată de prezența unor calculi (fragmente de minerale) în rinichi sau la nivelul întregului aparat urinar. De regulă, dacă sunt de mici dimensiuni, aceștia nu provoacă simptome și nu pun probleme, fiind descoperiți, de cele mai multe ori, întâmplător, în timpul efectuării unei ecografii abdominale. Însă, dacă sunt de dimensiuni mai mari și dacă încep să se deplaseze în tractul urinar producând leziuni, atunci pacientul va simți brusc o durere lombară puternică, care va crește în intensitate.

Pietrele la rinichi, adică litiaza urinară, descoperite în stadiu incipient se pot trata cu medicamente specifice și prin adoptarea anumitor măsuri care țin de stilul de viață (consum ridicat de apă, adoptarea unei alimentații sănătoase, cu evitarea anumitor alimente și băuturi, mișcare). Totuși, în unele cazuri, este nevoie de tratament avansat, care să fragmenteze calculii și să permită eliminarea lor ulterioară.

Metodele de tratament pentru litiaza urinară au evoluat mult, astfel că, în prezent, pietrele formate la nivelul aparatului urinar se pot îndepărta fără bisturiu, minim invaziv. Cea mai bună abordare pentru fiecare pacient în parte va fi stabilită de medic, în urma unui consult complet de urologie, la care se adaugă efectuarea unor analize de laborator și a unor investigații imagistice – ecografie sau radiografie abdominală, CT cu spirală, pielografie intravenoasă.

Litotriția extracorporală cu unde de șoc (ESWL) este una dintre procedeele moderne care permit eliminarea calculilor fără operație. Procedura implică eliberarea unor unde de șoc în afara organismului, cu ajutorul unui echipament special conceput în acest sens. Undele produse sparg pietrele, care sunt eliminate ulterior prin urină, sub formă de mici fragmente.

O altă tehnică chirurgicală minim invazivă de tratament a litiazei urinare este ureteroscopia flexibilă digitală, care constă în introducerea de-a lungul căilor urinare a unui tub flexibil dotat cu un sistem optic, numit ureteroscop. Acesta permite vizualizarea detaliată a rinichilor în interiorul lor, a vezicii și ureterelor, dar și îndepărtarea pietrelor, cu laserul.

Nefrolitotomia percutanată este, de asemenea, o procedură minim invazivă adresată eliminării calculilor de mari dimensiuni. Aceasta are indicație atunci când celelalte metode de tratament nu au avut succes. Nefrolitotomia percutantă implică efectuarea unei mici incizii și plasarea unui tub în zona afectată, prin intermediul căruia medicul introduce un instrument rigid de metal, care înlătură sau sparge piatra. Procedura este sigură și eficientă.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la consultații de specialitate și la analize și investigații imagistice specifice, realizate de medici foarte bine pregătiți în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor urologice, inclusiv al litiazei urinare, cu ajutorul unor echipamente ultraperformante și tehnologii de top. Pacienții care necesită internare, beneficiază de cele mai bune îngrijiri pe Secția de Urologie a Spitalului Clinic SANADOR. De asemenea, atunci când există indicație pentru tratament chirurgical se optează, ori de câte ori este posibil, pentru intervenții minim invazive, care oferă pacienților un risc redus de complicații și o recuperare mult mai rapidă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.