Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum schimbă urmărirea penală a lui Oprea ”șahul” PNL cu două tururi de scrutin

Oprea2

Este evident că, din momentul în care liberalii i-au cerut lui Cioloș să găsească o soluție pentru revenirea la două tururi de scrutin, s-a declanșat un adevărat joc de șah pe scena politică.

După ce inițial Cioloș a respins cererea PNL, mai multe evenimente ”stranii” amenință să întoarcă soarta inițiativei liberale, considerată necâștigătoare.

Practic, a început goana după strângerea unei majorități în Parlament. Indiferent de soluția pe care Dacian Cioloș o va găsi (după o săptămână pare interesat să o găsească), totul se va juca în Parlament.

Dragnea a pornit pe picior greșit. Înainte solicitării liberalilor relațiile PSD cu UNPR și ALDE, cei doi jucători care pot răsturna orice majoritate în Parlament, erau reci, chiar ostile. Oprea era considerat o mare vulnerabilitate, după evenimentele din toamnă (moartea polițistului Gigină și incendiul de la Colectiv) și PSD ezita să dea drumul unei alianțe pre-electorale care să salveze UNPR.

UNPR a ieșit în forță și a cerut 10% din locurile viitorului Parlament într-o alianță cu social-democrații. Asta înseamnă practic ca oamenii lui Dragnea să cedeze o treime din locurile eligibile.

Tăriceanu de la ALDE era amenințat de Dragnea că-și va pierde locul de șef al Senatului. PSD era nemulțumit că Tăriceanu începe să se orienteze spre electoratul tradițional al PSD, iar candidatura acestuia la Primăria Capitalei era considerată un pericol pentru șansele social-democraților de a câștiga.

ALDE a dat două semnale aparent contradictorii, din momentul în care a început discuția despre revenirea la două tururi de scrutin. Pe de o parte, se arată deschis unei discuții și pare a fi de acord cu propunerea liberalilor. Pe de altă parte, Tăriceanu declară că NU va candida la Primăria Capitalei.

Astăzi apare un nou element. DNA cere începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, președintele UNPR. Asta înseamnă că, dacă se va găsi o majoritate în Parlament, care să voteze pentru urmărirea penală, destinul său de om politic este pecetluit.

Pe cine avantajează cu adevărat începerea urmăririi penale a lui Oprea? Teoretic, PSD are un nou as în mânecă pentru negocierile cu progresiștii: dacă votați alături de liberali revenirea la două tururi de scrutin, votăm în Parlament începerea urmăririi penale. Același element însă îl pot folosi și liberalii ca instrument de șantaj: dacă nu votezi alături de noi, te dăm pe mâna DNA.

Asta e doar teoretic. Pentru că, practic, solicitarea DNA de astăzi poate avea un efect devastator asupra UNPR. Să nu uităm cine formează grupul parlamentar din jurul lui Gabriel Oprea. Sunt mulți transfugi de la alte partide, cu probleme penale, care au sperat că Oprea are o relație suficient de bună cu instituțiile care instrumentează lupta anti-corupție ca să-i scape de dosare. Astăzi, în mod real, parlamentarii UNPR primesc cea mai proastă veste: Oprea nu are imunitate.

Amintiți-vă de cazul Ponta. Ponta, la rândul lui, a dat senzația pesediștilor că el face și desface în materie de dosare și justiție. Când el însuși a fost pus sub urmărire în dosarul Turceni-Rovinari, partidul l-a lăsat din brațe. Mai întâi Ponta a demisionat din funcția de președinte al PSD, dar, când a încercat să-și lase interimar o loială (pe Rovana Plumb), partidul l-a respins definitiv, deși încă deținea funcția de prim-ministru.

Oprea nu mai e ministru și a încăput și el pe mâna procurorilor. Ce vor face cei din UNPR? Cum vor recepta acest semnal?

Așa cum am mai analizat aici pe PoliticScan, liberalii au nevoie pentru a-și face o majoritate de ALDE, UDMR și câțiva parlamentari ”rebeli”. Acești parlamentari rebeli ar putea proveni chiar din curtea lui Gabriel Oprea. Cei speriați că șeful de partid nu mai poate să le asigure niciun fel de protecție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.