Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se ascute cuțitul la mașina de tuns iarba? 5 trucuri simple

masina de tuns

Lama mașinii de tuns iarba nu rămâne ascuțită ani în șir. Aceasta se tocește și are nevoie de ascuțire periodică. În funcție de cât de intens este folosită mașina de tuns iarba, lama trebuie ascuțită o dată sau de două ori pe an pentru a ajuta la menținerea unui gazon verde și sănătos.

O lamă ascuțită nu numai că taie frumos iarba, astfel încât firele de iarbă să se refacă rapid, dar ajută și la reducerea timpului de tuns gazonul. În plus, folosind o mașină de tuns care nu are lama ascuțită, vei observa că va lăsa urme inestetice în gazon, de culoare galbenă.

De ce este important să ascuți cuțitul la mașina de tuns iarba

O mașină de tuns iarba care nu lama ascuțită sfâșie și smulge firele de iarbă, lăsând un aspect zdrențuit al gazonului. În plus, acest lucru duce la slăbirea gazonului și favorizează dezvoltarea ciupercilor și a altor boli ale ierbii. O lamă ascuțită, pe de altă parte, taie curat, permițând plantei să se vindece și să se refacă rapid, prevenind apariția bolilor și ciupercilor ierbii.

Verifică starea cuțitului înainte de a-l ascuți

Verifică lama mașinii de tuns iarba pentru a vedea dacă este tocită. Un prim pas că trebuie să faci acest lucru este calitatea gazonului care va fi afectată, însă este indicat să nu ajungi în acest punct și să previi din timp acest lucru.

Ascute cuțitul înainte de a se toci într-atât de mult încât iarba să fie afectată.

Cum să ascuți cuțitul la mașina de tuns iarba: pas cu pas

Mașinile de tuns iarba ca acestea au nevoie de ascuțirea cuțitului și nu știi cum să faci acest lucru? Nu este nici o problemă. Îți spunem ce trebuie să faci, pas cu pas, pentru a ascuți cuțitul acesteia. Tot ce trebuie să faci este să urmezi aceste trucuri simple:

1. Pregătește uneltele necesare

În primul rând, începe prin a pregăti tot ce ai nevoie pentru acest proiect. Pentru a ascuți cuțitul mașinii de tuns iarba, vei avea nevoie de:

  • O cheie și o șurubelniță (pentru a îndepărta lama);
  • O cârpă;
  • Un detergent penetrant;
  • Mănuși groase de protecție;
  • Protecție pentru ochi;
  • O mască;
  • O pilă sau un polizor.

Echipamentul de siguranță este întotdeauna important atunci când lucrezi cu obiecte ascuțite (sau care urmează să fie ascuțite). Poartă mănuși groase, pentru a te proteja de tăieturi. Protecția ochilor și purtarea unei măști nu sunt strict necesare, dar te vor ajuta să eviți să respiri particule metalice sau să-ți intre-n ochi.

2. Deconectează bujia de aprindere

Întotdeauna trebuie să deconectați mai întâi bujia de aprindere înainte de a lucra la o motocositoare. În acest mod te asiguri că mașina de tuns iarba nu pornește în timp ce încerci să scoți lama. Rotirea manuală a lamei o poate porni accidental, lucru pe care nu ți-l dorești.

3. Scoate lama mașinii

Va trebui să înclini motocositoarea pe o parte pentru a ajunge la lamă. Întotdeauna înclin-o pe partea opusă filtrului de aer și al carburatorului. Dacă o înclini în mod greșit, combustibilul și uleiul se pot scurge în filtru și carburator deteriorându-le.

Unele mașini de tuns iarba au capacele de benzină cu găuri de aerisire în ele, ceea ce poate duce la scurgerea unei cantități mici de benzină pe podea, prin urmare ține la îndemână o cârpă pentru a curăța picăturile sau lucrează afară, în aer liber.

Marchează apoi lama cu vopsea pentru a ști în ce poziție să o reinstalezi.

Scoate lama slăbind șurubul (sau piulița) cu o cheie.

Odată ce lama este scoasă, așază mașina de tuns iarba pe toate cele patru roți până când ești gata să reinstalezi lama.

4. Curăță lama

Înainte de a ascuți lama este important să o cureți de resturile de iarbă. Folosește o cârpă înmuiată în detergent și puțină apă, apoi clătește lama bine și las-o să se usuce sau șterge-o cu o altă cârpă uscată și curată.

5. Ascute lama

Ascute lama cu un polizor. Prindeți lama într-o menghină și ascute-I michia de tăiere cu un polizor. Șlefuiește lama bine, până când este ascuțită perfect. Pentru a o slefui, la final poți folosi o pilă fină. Dacă nu ai un polizor poți folosi doar o pilă, însă ține cont că procesul va fi de durată.

6. Verifică echilibrul lamei

Înainte de a reinstala lama, agaț-o de un cui pentru a verifica echilibrul acesteia. Dacă o parte se înclină, mai șlefuiește puțin din acea parte până când lama rămâne la orizontală.

7. Reinstalează lama

Reinstalează lama înclinând mașina de tuns iarba în aceeași poziție. Adaugă lama în interiorul mașinii și strânge bine șurubul de prindere.

Sfaturi pentru intretinerea cutitului de la masina de tuns iarba

Pentru ca mașina ta de tuns iarba să reziste cât mai mult în timp, dar și pentru ca lama cuțitului să nu se tocească rapid, este necesar să îngrijești corespunzător mașina de tuns de la Hyundai.

Iată câteva trucuri simple care te vor ajuta să prelungești durata de viață a mașinii de tuns iarba.

  • Curăță periodic mașina de tuns iarba. Curățarea mașinii de tuns iarba este esențială. Acest lucru ar trebui făcut după fiecare tundere, mai ales dacă pe lamă și alte părți ale mașinii se prin fire de iarbă.
  • Golește rezervorul de combustibil al mașinii de tuns iarba. Înainte de a curăța o mașină de tuns iarba, sau în sezonul rece când o depozitezi în magazie, este important să golești rezervorul acesteia. În primul caz pentru a împiedica combustibilul să curgă în timpul curățării, iar în al doilea caz pentru a preveni ca acesta să se usuce în interiorul mașinii.
  • Depozitarea mașinii de tuns iarba. După fiecare folosire, dar și în sezonul rece, când nu este folosită, mașina de tuns iarba trebuie depozitată într-un loc uscat, ferit de intemperiile vremii. Nu lăsa niciodată mașina de tuns iarba afară și nu o folosi în zilele ploioase pentru a preveni stricarea acesteia.

În concluzie, lama mașinii de tuns iarba trebuie ascuțită o dată sau de două ori pe an, în funcție de cât de intens este folosită. O lamă ascuțită ajută la menținerea unui gazon verde și sănătos, taie frumos iarba și reduce timpul de tuns. Mașina de tuns iarba care nu are lama ascuțită sfâșie și smulge firele de iarbă, lăsând un aspect zdrențuit al gazonului și favorizează dezvoltarea ciupercilor și a altor boli ale ierbii. Înainte de a ascuți cuțitul la mașina de tuns iarba, este important să verifici starea acestuia și să previi din timp deteriorarea lăminii. Pentru a ascuți cuțitul, ai nevoie de uneltele potrivite și de echipament de protecție, și trebuie să urmezi pașii corecți, cum ar fi deconectarea bujiei de aprindere și scoaterea lamei mașinii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.