Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se explică bugetul URIAŞ al SRI. Unde se duc sumele tot mai mari

SRI sigla

În ultimii ani, bugetul SRI a crescut într-un ritm accelerat. Excepţie face anul 2017, când sumele care merg spre Serviciu scad cu aproape 10%. Există însă şi promisiuni pentru bani în plus către SRI la rectificările bugetare de pe parcursul anului. Principalul serviciu de informaţii din România dă în sfârşit detalii despre propriul buget, inclusiv o explicaţie pentru faptul că servicii similare din ţări mult mai mari au bugete mai mici.

Vezi şi: SRI îi răspunde magistratului militar Udrea despre interferența în justiție

"Cea mai mare parte a bugetului, peste 70%, merge pe cheltuieli de personal-pensii şi salarii. Asta pentru că pe lângă munca de intelligence pe care o fac angajaţii SRI, Serviciul mai are şi alte atribuţii. De exemplu, SRI transportă corespondenţă clasificată naţională NATO-UE, dar şi corespondenţă oficială neclasificată adresată reciproc între autorităţile şi instituţiile publice, centrale şi locale, precum şi între acestea şi unităţile din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale. 7% din bugetul SRI este destinat transportului de documente între toate instituţiile statului. Însă, mai puţin de 10% dintre acestea sunt documente clasificate. Restul sunt documente oficiale neclasificate. De asemenea, SRI are în atribuţii controlul de securitate în aeroporturi, pe această zona mergând circa 10% din buget. În plus, în bugetul SRI intră şi pensiile celor de la fosta Direcţie de Informaţii Externe, actualul SIE", precizează biroul de presă al SRI.

Vezi şi: S-a stabilit 'portretul-robot': Cine va fi urmaşul lui Coldea la vârful SRI

Potrivit unor surse oficiale, în 2016, cheltuielile SRI cu pensiile au crescut cu 70%, ca urmare a intrării în vigoare a noii legislaţii care le-a permis cadrelor militare să opteze pentru pensionare în condiţii foarte avantajoase. Sute de lucrători SRI au părăsit Serviciul în acest fel, potrivit aceloraşi surse.

De asemenea, în contextul discuţiilor despre un nou cadru legislativ de funcţionare a serviciilor de informaţii, SRI se arată deschis la ideea de a renunţa la prestarea serviciilor de poştă specială pentru documente neclasificate, precum şi la serviciul controlului de securitate în aeroporturi, potrivit surselor menţionate. Cele două activităţi consumă 17% din bugetul anual al SRI.

În 2017, SRI ceruse un buget de 2,3 de miliarde de lei. A primit 1,706 miliarde lei, față de aproape 1,9 miliarde lei cât a fost execuţia bugetară în 2016. Potrivit unor surse politice, este posibil ca la următoarea rectificare bugetară să se direcţioneze sume suplimentare către SRI, pentru a asigura buna funcţionare până la sfârşitul anului, în special în privinţa plăţii salariilor şi pensiilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.