Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se explică că Republica Moldova plătește un preț de 5 ori mai mare la gaz față de Ucraina

Radu Marian, deputat PAS în Parlamentul de la Chișinău, a explicat de ce în Ucraina, țară aflată în război, prețul la gaz este mult mai mic decât în Republica Moldova, conform tv8.md.

„Ceea ce e într-adevăr mult mai scump la noi comparativ cu Ucraina este tariful la gaze naturale, care este de aproape de 5 ori mai scump. Motivul într-o propoziție este următorul: Ucraina are gaz propriu și poate regula mai ușor piața internă, iar noi suntem dependenți de importuri.

Ucraina produce 70% din necesarul său de gaz și nu depinde de evoluția prețurilor internațional, restul necesităților fiind acoperite printr-un contract pe termen lung, la preț fix, semnat cu mulți ani în urmă cu Slovacia.

Noi suntem total dependenți de importuri. Foștii guvernanți pro-ruși semnau anterior contracte pe un an, iar cel din ianuarie 2021 în general a fost semnat la preț de piață. Când am venit noi la guvernare, trebuie să negociem alt contract. Chiar dacă prezentul contract este mai avantajos, situația pe piața europeană este cu mult mai dramatică acum decât era vreodată”, a precizat Marian.

„Tariful foarte mare la gaze naturale din țara noastră împinge în mod decisiv inflația în sus. Avem o inflație mai mare ca în Ucraina (34% comparativ cu 22%), în special din cauza prețului mare la gaze. Mai mult decât atât, din cauza războiului, economia Ucrainei suferă enorm, s-a redus dramatic cererea și consumul, ceea ce duce inclusiv reducerea prețurilor pentru produsele pe care Ucraina le produce în abundență, cum ar fi ouăle și carnea de pui”, a adăugat deputatul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.