Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se joacă în războiul energetic dintre Rusia și Europa: miza de 8 miliarde de euro/DOCUMENT

nord stream

Europarlamentarul PMP, Eugen Tomac, a făcut o interpelare la Comisia Europeană pentru a afla care este stadiul litigiului privitor la Nord Stream 2 AG. Din răspusul Comisiei, Tomac a aflat faptul că Rusia reclamă o pagubă de 8 miliarde de euro din cauza Directivei UE 2019/692.

Consultați AICI interpelarea și AICI răspunsul Comisiei Europene.

”Noi elemente despre disputa Gazprom-UE.

Am solicitat Comisiei Europene lămuriri cu privire la litigiul inițiat de Nord Stream 2 AG împotriva UE. În acest sens, am cerut detalii despre jurisdicția, fondul cauzei şi potențialele daune pe care le formulează Curtea Permanentă de Arbitraj ȋn acest caz.

Societatea Nord Stream 2 AG, deținută integral de Gazprom, este responsabilă de planificarea, construcția şi exploatarea conductei Nord Stream 2, ce are drept obiectiv dublarea cantității de gaz natural livrat din Rusia către Germania.

Nord Stream 2 AG contestă aplicarea modificării recente a Directivei UE privind gazele naturale și vorbește de o potențială pierdere de 8 miliarde de EUR.

Comisia Europeană contestă ferm faptul că Directiva (UE) 2019/692 ar fi încălcat vreo dispoziție din Tratatul privind Carta Energiei, cu atât mai mult cu cât instanța de arbitraj a decis să evalueze dacă litigiul reclamat de Nord Stream 2 AG este sau nu este pe fond. Motiv pentru care reclamantul nu a cuantificat încă despăgubirile pe care le-ar putea solicita.

Pe fondul tensiunilor tot mai amenințătoare venite dinspre Rusia, consider că UE trebuie să dea dovadă de multă fermitate ȋn dosarul Nord Stream 2 şi să nu cedeze acestor presiuni venite de la Moscova.”, scrie Eugen Tomac.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.