Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se poziționează premierul după primele zile în fruntea Guvernului

CiolosRealitatea Tv

CiolosRealitatea TvPremierul Dacian Cioloș și-a făcut cunoscute o parte din intențiile de viitor în cadrul unui interviu acordat jurnalistului Rareș Bogdan, dar a comentat și o parte din subiectele fierbinți de pe agenda zilnică, precum situația lui Raed Arafat și presupusul plagiat al ministrului de Interne Petre Tobă.

Este cel de-al treilea interviu pe care l-a acordat noul premier, după ce la începutul săptămânii a fost la Radio România Actualități și la Digi 24. Însă de data asta a ales să meargă la Realitatea Tv, unde se pare că nu a abandonat, în discurs, intenția de a tempera așteptările pe care le au cetățenii de la el prin folosirea repetată a verbului „vreau”.

De exemplu, premierul și-a anunțat intenția de a colabora cu clasa politică. Aici ar trebui să remarcăm și faptul că își continuă intenționalitatea, exprimată chiar din momentul desemnării, respectiv miza pe transparența.

Vreau să am o relație instituțională cât mai transparentă și corectă pentru că acest triunghi instituțional e important să funcționeze în mod eficient. Cu grupurile politice din Parlament vom avea contacte periodice. Imediat ce publicăm bugetul vom începe discuția și cu partidele. În paralel cu bugetul vreau să mergem în Parlament și cu planul de acțiuni sectoriale și odată ce vom avea adoptate cât mai repede și bugetul și acest plan de acțiuni, discutat cu Parlamentul, cu fiecare ministru, inclusiv eu, vom avea întâlniri periodice cu grupurile parlamentare pentru a discuta punerea în aplicare a acestor priorități. La fel cu domnul președinte Iohannis am întâlniri perioadice pentru a discuta despre implementarea programului de guvernare. Cred că dialogul e esențial pentru a face în așa fel încât să fie un succes acest plan de guvernare”, a declarat Cioloș.

Declarația premierului vine după atacul ALDE, poziționat deja în Opoziție, care remarca la începutul săptămânii că șeful Executivului a lipsit deja de la „Ora Premierului” din Parlament, introdusă de fostul prim-ministru Victor Ponta.

Dacian Cioloș a transmis că vrea să înceapă să reformeze administrația și să facă evaluări pe baza criteriilor de performanță. Partea bună este că a menționat care sunt aceste criterii: „pe baza obiectivelor de marketing”.

„Pentru secretarii de stat, am cerut să se facă propria evaluare şi să îmi spună ce au de gând cu fiecare post de secretar de stat şi fiecare om. Abordarea mea este una profesionistă, și nu una politică. Acolo unde oamenii nu au performat sau nu sunt compatibili cu viziunea ministrului și cu obiectivele și cu proiectele lui, vor pleca și au început deja să plece unii, pentru că miniștrii se angajează la un anumit program de guvernare. Pentru mine e clar că ei trebuie să îşi facă echipă. Pentru înalţii funcţionari, unii ajunşi în funcţie chiar prin nişte concursuri nu foarte transparente sau obiective, acolo n-aş vrea să dăm semnalul că îi dăm afară pe "ai lor" ca să îi punem pe "ai noştri". Noi nu avem "ai noştri". Noi vrem să creştem peformanţa. Avem ca obiectiv reforma administraţiei şi vor fi anumiţi paşi aplicaţi, anumite decizii luate, dar vreau să văd performanţa oamenilor respectivi. Unde vom observa că nu este legat de performanţă comportamentul acestora, vom lua deciziile respective. Evaluarea va fi făcută de şefii ierarhici pe baza obiectivelor de marketing. Am avut o primă analiză astăzi pe absorbţia fondurilor europene până în 2013, urmând ca planul pentru 2014-2020 să fie discutat în zilele următoare. Unde se performează, mergem în continuare. Unde nu, vorbim despre ce putem face”, a spus premierul României.

Cioloș despre Arafat

La doar două zile după scandalul Arafat - ISU - Colectiv, în care secretarul de stat a menționat că a fost mințit și nu își dă demisia, deși mai multe voci din presă i-au cerut premierului să îl demită, Dacian Cioloș a precizat că nu se grăbește să îl judece, adică nu vrea să răspundă presiunilor.

„Pe domnul Arafat îl cunosc din perioada în care în indiferenţa autorităţilor din România dânsul făcea eforturi ca să creeze această structură de intervenţie rapidă, ştiu eforturile pe care le făcea. Căutând susţinere financiară inclusiv la CE. Nu mă grăbesc încă să judec un om, dar mă grăbesc să apreciez calitatea activităţii unei instituţii”, a conchis premierul.

Cioloș despre cazul Tobă

Ca și în cazul lui Raed Arafat, Dacian Cioloș a încercat să arate că este imparțial și a spus că a cerut o analiză și i-a fost prezentat și punctul de vedere al celui acuzat. Practic, premierul trenează tranșarea acestei probleme, care este un punct vulnerabil al actualului Guvern. Mai multe despre asta aflați citind : Domnule Ponta, iertați-ne că v-am judecat greșit!

„Nu știu detalii, știu ce mi-a zis dânsul, opinia și poziția dânsului. Am cerut și Ministerului Educației să vină cu o analiză cât mai repede, în urma consultării Comisiei de Etică, cea care are această responsabilitate și vreau să am o claritate cât mai obiectivă, înainte de a-mi exprima un punct de vedere. Criteriul de integritate rămâne un criteriu esențial și prioritar peste care nu o să treacă nici primul-ministru. Ne-am asumat integritatea și va rămâne un obiectiv prioritar. Domnul Petre Tobă are versiunea dânsului și vreau să văd în ce măsură aceste lucruri se confirmă sau se infirmă”, a spus Dacian Cioloș.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.