Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum şi-a cerut scuze Traian Băsescu în faţa lui Sorin Roşca Stănescu

sorin rosca stanescu srs

Traian Băsescu a atacat noua strategie de la Cotroceni, de schimbare a "axei" Bucureşti-Londra-Washington, promovată de fostul preşedinte în discursurile din ultimii 10 ani, cu axa Bucureşti-Berlin-Washington. Fostul jurnalist şi senator Sorin Roşca Stănescu, aflat în prezent în penitenciar, rememorează o situaţia de la începutul mandatului de preşedinte al lui Traian Băsescu, tocmai pentru a sublinia că noua "axă" este de fapt o strategie corectă.

"Imi amintesc, cu precizie, ca dupa ce a castigat alegerile prezidentiale, la sfarsitul anului 2004, Traian Basescu, care inca nici nu depusese inca juramantul in fata Curtii Constitutionale, si-a permis sa acorde un interviu pentru BBC, in zorii unei zile, si in acest interviu a anuntat faimoasa axa si a mai adaugat ca va redeschide capitolele de negociere cu Uniunea Europeana. Am reactionat.

Era o gafa monumentala. Nascuta cumva din „noaptea minţii”. In primul rand, denumirea de axa este de rau augur si, date fiind antecedentele istorice, este respinsa, la unison, de toti partenerii nostri euroatlantici. In al doilea rand, daca Traian Basescu a incercat atunci sa sublinieze importanţa parteneriatului nostru Euro-Atlantic, bine a facut ca s-a raportat la Washington, dar rau a facut ca s-a raportat la Londra. Din simplu motiv ca nu Londra este pivotul in jurul caruia se misca Europa. Ci Berlinul. Sau, eventual, binomul Berlin - Paris. In al treilea rand, Basescu a gafat vorbind despre necesitatea redeschiderii si renegocierii capitolelor de aderare la Uniunea Europeana. Daca s-ar fi intamplat asa cum a dorit el atunci, Romania ar fi fost integrata mult mai tarziu. Sau deloc. Tin minte, cu precizie, ca in cursul acelei dimineti am vorbit cu el - inca aveam o relatie apropiata - si i-am spus, textual, urmatoarele: ”Inainte sa faci asemenea declaratii, ar trebui sa mergi la toaleta, sa te privesti in oglinda, sa-ti dai doua palme, sa te trezesti, sa realizezi ca nu mai esti in campania electorala si ca vorbesti in calitate de presedinte al Romaniei.” Daca s-a suparat, nu stiu, pentru ca nu a avut vreo reacţie de acest fel. Dimpotriva. S-a scuzat. Dar dubla gafa fusese facuta. Si nu peste mult timp, mesa lui, pe atunci neeliminata, a zburat in bataia vantului, pe Wall-Street, in fata resedintei prim-ministrului britanic.

Asa ca, ce face rau Klaus Iohannis? Strategia sa de securitate nationala prevede, la primul punct, parteneriatul Romaniei cu Statele Unite, cu Uniunea Europeana si cu NATO. Iar Uniune Europeana inseamna, ne place sau nu ne place, vrem sau nu vrem, motorul, bine uns, al Germaniei. Care a functionat si in timpuri de criza", afirmă Sorin Roşca Stănescu într-un comentariu remis redacţiei stiripesurse.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.