Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum te trădează creierul de Black Friday. Ce se întâmplă când vezi Cuvântul REDUCERE

Radu Pop
Panthermedia / Profimedia
creier cumparaturi black friday

Nebunia de Vinerea Neagră sau Black Friday așa cum mai este cunoscută a cuprins România. Frenezia reducerilor te face însă de cele mai multe ori să iei decizii greșite.

În creierul nostru avem anumite sisteme de recompense, care stimulează senzația de plăcere. Pe aceste sisteme de recompensă imediată se bazează tot mai multe companii pentru a vinde bunuri de care nu avem nevoie sau pentru a creea dependență, cum sunt tehnicile folosite de rețelele de socializare.

De Black Friday, companiile profită la maximum de aceste sisteme de recompensă din creierul nostru, care se activează când vedem cuvinte precum Reducere sau Ofertă.

Expertul în neuroștiințe Christian Elger a explicat în cadrul unui interviu pentru Deutsche Welle că „de fiecare dată când aceste structuri sunt activate, diferite grupuri de neuroni sunt declanșate. Acestea stimulează senzația de plăcere. Acea senzație este atât de puternică, încât creierul nostru uită totul în acele momente”. Astfel, creierul este păcălit de faptul că avem un timp limitat pentru a prinde „cea mai mare reducere” și cumpărăm unele lucruri de care nu avem nevoie.

Gândurile au fost urmărite de experți cu ajutorul tomografului, iar cercetările arată că shoppingul activează cel mai mult sistemul de recompense.

Totodată, sistemul de recompense este activat de droguri, pentru că „stimulează senzația de plăcere. Așa este creată dependența. Se aplică la heroină, în special cocaină, dar și altor amfetamine”, a explicat expertul în neuroștiințe pentru Deutsche Welle.

Astfel, acest sistem de recompense din creier ne poate face dependenți de droguri, de rețele sociale sau chiar de shopping.

content-image

De ce cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie

Și culoarea roșie este un element de care companiile profită pentru a ne face să cumpărăm lucruri de care nu avem neapărat nevoie, potrivit expertului.

De asemenea, folosirea cardului pentru a face cumpărături ne face să nu mai simțim cât de mult cheltuim. Expertul în neuroștiințe spune că plata cash ne face să simțim fizic pierderea.

Teama de regret poate compensa aceste tactici de manipulare, însă, de cele mai multe ori, regretul apare după achiziție. Dar această teamă poate fi exploatată și pentru vânzările de Black Friday, pentru că se creează ideea că reducerile sunt în cantitate limitată și pentru o singură zi, iar în creierul nostru apare frica de a nu rata reducerile.

Publicitatea și toată tevatura creată în jurul campaniei de BlackFriday sunt un alt motiv pentru care sunt atrași mulți oameni în acest fenomen. Se creează impresia de normalitate și crezi că e un lucru obișnuit, pentru că toți cumpără câte ceva în Vinerea Neagră.

Potrivit articolului „The Psychology of Black Friday“, realizat de Gareth English și Gary Pfeiffer și publicat în 2015, sunt patru mari factori care ne fac disperați după această campanie de reduceri: procentul mare al reducerii, urgența – magazinele ne spun că reducerile sunt disponibile doar pentru o anumită perioadă și într-o cantitate limitată, popularitatea de care se bucură un lucru și exclusivitatea, faptul că un produs este exclusiv îi crește valoarea.

Autocontrolul este crucial, conform unui articol din revista „Health News“. De asemenea, psihologii ne sfătuiesc să ne stabilim în mod clar prioritățile, dar și un buget, pentru a nu ne lăsa păcăliți de Black Friday.

Și regula celor 10 minute ne poate ajuta să nu ne trezim cu regrete după perioada celor mai mari reduceri din an, astfel, înainte de a cumpăra ceva ce nu era în plan, ar trebui să așteptăm 10 minute, scurta întârziere ne poate salva bugetul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.