Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum trebuie să fie noul procuror general: Criteriile Ralucăi Prună

raluca pruna

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat vineri că nu a primit, deocamdată, nicio candidatură pentru funcţia de procuror general, deoarece procedura a fost lansată de doar două zile, subliniind că insistă pe criteriile de integritate ale candidaţilor, iar un magistrat trebuie să fie "albă ca zăpada".

"Nu am primit nicio propunere şi este prematur să primim o propunere. Trebuie să nu uităm că am lansat procedura pentru cea mai înaltă funcţie din Ministerul Public, cea de procuror general, care este după cum ştiţi vacantă, şi mă gândesc că două zile este mult prea puţin pentru ca cineva să îşi depună vreo candidatură", a spus Raluca Prună, la B1 TV. Ministrul Justiţiei a explicat că procedura de desemnare a procurorului general este un concurs de dosare şi insistă pe criteriile de integritate.

"Magistratul, care este cel chemat să judece dacă este judecător, sau procurorul, cel chemat să urmărească penal, trebuie să fie 'albă ca zăpada'. Înainte să judeci sau să-i urmăreşti penal pe alţii, trebuie să fii tu un reper moral în societate", a mai spus Raluca Prună. În legătură cu rolul CSM în procedura de numire a şefilor de parchete, Raluca Prună a arătat că, în prezent, din 28 de state membre ale UE, sunt 17 state, printre care şi România, în care propunerea se face de către Executiv, prin ministrul de Justiţie, sau de către premier, şi doar un singur stat, Bulgaria, unde propunerea pentru funcţia de procuror general este făcută de CSM.

"Ceea ce s-a discutat în spaţiul public este să mutăm propunerea de la ministrul Justiţiei la CSM, evident numirea urmând a fi făcută direct de către preşedinte. Tot pentru a evoca un model european, singurul stat din UE care are o asemenea procedură este Bulgaria. Deci, în Bulgaria avem procedura propunerii la Consiliul Judiciar. Nu vreau să fac judecăţi de valoare, dacă este o procedură mai bună sau nu. Şi Bulgaria face obiectul unei verificări (MCV - n.r.) şi raportul pentru Bulgaria nu notează progrese deloc. Există şi o a treia şcoală de gândire, care s-a materializat printr-o propunere legislativă depusă la Senat, în data de 2 februarie, care scoate complet şi Executivul, prin ministrul de Justiţie, şi preşedintele, urmând ca propunerea şi numirea să fie făcută de CSM. Aici aş dori să afirm că am fi singulari în UE. Nu poţi într-un stat de drept, în care trebuie să ai un echilibru între puterile statului, să laşi una din acele puteri absolut fără niciun fel de control din partea celorlalte două", a mai spus Raluca Prună. Ministerul Justiţiei a lansat miercuri procedura de recrutare a unui nou procuror general al României, funcţie rămasă vacantă ca urmare a demisiei lui Tiberiu Niţu.

"Doresc să încurajez procurorii să participe într-un număr cât mai mare la această procedură de selecţie în vederea propunerii pentru numirea în cea mai înaltă funcţie în Ministerul Public şi îi asigur pe toţi cei care prin rezultatele lor au dovedit integritate şi imparţialitate, precum şi un înalt nivel de profesionalism că vor avea şanse egale", declara atunci ministrul Justiţiei, Raluca Prună. MJ a publicat criteriile avute în vedere pentru ocuparea funcţiei de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi calendarul estimativ al procedurii. Conform dispoziţiilor din art. 54. alin. 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, numirea în funcţia de procuror general se face de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.