Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum va primi Putin această veste? Americanii dau Ucrainei o armă secretă care va lovi rușii de la 150 km

defenceconnect.com.au

SUA oferă Ucrainei o armă secretă pe care nu o au nici miliarii americani. Lovește rușii de la 150 km. O nouă bombă, cu rază mai lungă de acțiune, fabricată în SUA, este programată să ajungă în miercuri în Ucraina.

Pentagonul a testat cu succes o nouă bombă de precizie cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina, care va intra în câmpul de luptă de miercuri, informează Politico.

Ucraina va primi primul său lot de bombe cu diametru mic lansate de la sol, o armă nouă, cu rază lungă de acțiune, produsă de Boeing, pe care nici măcar SUA nu o au în inventar, potrivit unor persoane care au cerut anonimatul.

Noua bombă, care poate zbura 150 de kilometri este socotită „o capacitate semnificativă pentru Ucraina”, a spus unul dintre oficialii americani.

„Le oferă o capacitate de lovitură mai profundă pe care nu au avut-o, le completează arsenalul de foc cu rază lungă”, a spus oficialul american.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-major Pat Ryder a refuzat să comenteze „din cauza securității operaționale”.

„„Așa cum am menționat, continuăm să lucrăm îndeaproape cu Ucraina și cu partenerii noștri din industrie pentru a ne asigura că primește și este pregătită să folosească capabilitățile pe care le oferim și cât mai repede posibil”, a declarat Ryder fără alte detalii.

Arma, co-dezvoltată de Boeing și Saab, este alcătuită dintr-o bombă de peste 100 de kilograme ghidată cu precizie, legată de un motor de rachetă și trasă de diferite lansatoare terestre.

Și armata SUA are o versiune a acestei arme

Armata americană are o versiune similară a bombei care însă este lansată din aer, versiunea lansată de la sol nu există încă în inventarul SUA.

Gama extinsă va pune o nouă capacitate în arsenalul Kievului într-un moment în care lupta de-a lungul frontului este într-un impas și în timp ce Ucraina caută noi modalități de a lovi forțele și infrastructura Rusiei din spatele liniilor frontului.

Bomba se va alătura altor arme cu rază lungă de acțiune date Ucrainei în ultimul an, care au permis trupelor sale să lovească ținte logistice și navale rusești din Crimeea.

Deși noile bombe nu au raza de acțiune a rachetei Storm britanice sau a sistemului de rachete tactice a armatei fabricat din SUA, acestea sosesc într-un moment în care stocurile de artilerie și muniții ale Ucrainei se epuizează.

Ucraina va fi prima țară care va folosi bomba în luptă, ceea ce o face un caz de testare critic pentru alte țări care au cumpărat muniții cu rază lungă de acțiune de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Pentagonul a anunțat în februarie anul trecut că Administrația Biden furnizează noua bombă Ucrainei. Dar înainte de a trimite noua versiune, armata americană a trebuit să o testeze și asta a durat multe luni.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.