Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum vrea Guvernul să evite pierderea de fonduri europene: Acţiune disperată a Executivului

Inquam Photos/Octav Ganea
sedinta de Guvern Viorica Dancila

Guvernul a aprobat, joi, printr-o ordonanţă de urgenţă, o serie de măsuri care vizează creşterea absorbţiei de fonduri europene şi evitarea dezangajării acestora pentru anumite programe operaţionale, a anunţat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Executivului. "A fost modificată, completată OUG 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020. Scopul principal al acestei modificări este acela de a putea fi încheiate contracte de finanţare cu o valoare mai mare decât era programat iniţial, decât alocările iniţiale din programele operaţionale", a adăugat Nelu Barbu, conform Agerpres.

Această inițiativă face parte din actuala noastră filosofie de lucru în domeniul fondurilor europene și anume găsirea urgentă de soluții sustenabile pentru creșterea gradului de atragere a banilor europeni în țară. Un astfel de deziderat presupune crearea de premise cât mai bune pentru ca beneficiarii să poată avea acces mai simplu la banii europeni și să putem crește in acest fel ritmul de implementare pe toate Programele Operaționale, a spus şi Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.

Citește și: Mișcare inedită a companiei Telekom: De ce vor beneficia toți clienții operatorului

El a explicat că, urmare a modificărilor aprobate de Guvern, în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) şi al Programului Operaţional Competitivitate (POC) vor putea fi încheiate "contracte de finanţare cu o valoare totală dublă faţă de alocarea propriu-zisă". "În ceea ce priveşte Programul Operaţional Infrastructură Mare vor fi încheiate contracte cu o valoare triplă faţă de alocare, în vreme ce pentru Programul Operaţional Capital Uman, Programul Operaţional Capacitate Administrativă şi Programul Operaţional Asistenţă Tehnică vor putea fi încheiate contracte a căror valoare depăşeşte cu 50% alocarea. Pentru Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate pot fi încheiate contracte a căror valoare totală va depăşi cu 20% alocarea programului. Propunerea aceasta (de modificare a OUG 40 - n.r.) se justifică prin aceea că existau foarte multe proiecte bune, eligibile, foarte bine făcute, care aduceau lucruri de calitate pentru cetăţeni, dar nu au putut fi contractate pentru că bugetele alocate apelului respectiv nu erau suficiente", a declarat Barbu.

Citește și: Intervenţie în forţă a Curţii de Conturi: Preoţii SUNT VIZAŢI – se va ajunge la tribunal

Purtătorul de cuvânt a mai explicat că toate modificările şi completările aduse OUG 40/2015 au fost introduse cu "obiectivul clar de a urgenta contractarea proiectelor, astfel încât până la finalul acestui an rata de contractare a fondurilor gestionate de Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice să ajungă la 100%". Nelu Barbu a menţionat că în şedinţa de Guvern a fost adoptat şi un memorandum, iniţiat de MDRAP, privind parteneriatele între solicitanţii de finanţare prin Programul Operaţional Regional şi instituţiile publice. "Acest memorandum adoptă un model de acord-cadru de parteneriat între UAT-uri, între acele UAT-uri care doresc să facă investiţii pe terenuri aflate în albiile râurilor, solicitanţi, aceste UAT-uri, de finanţare prin POR şi instituţii publice. Terenurile aflate în albiile râurilor erau incluse în domeniul public al statului şi date în administrarea Administraţiei Naţionale Apele Române. Şi UAT-urile care puteau beneficia de fonduri europene prin POR nu puteau demonstra că pot asigura caracterul durabil al investiţiei în ceea ce intervenţiile pentru consolidarea structurilor care intră în alcătuirea drumurilor reabilitate. Aceste condiţii erau legate fie de dovada deţinerii terenurilor aflate în albiile minore, fie de dovada procedurii de concesionare a suprafeţelor de teren, fie de transferarea dreptului de administrare a suprafeţelor proprietate publică a statului din albia minoră a cursurilor de apă aflate în administrarea Administraţiei Naţionale Apele Române sau în administrarea titularului avizului de gospodărire a apelor ", a mai declarat Barbu.

Citește și: Ce se va întâmpla cu sporurile din sănătate: Vestea care îi va scoate din sărite pe medici

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a arătat că, prin crearea acestor parteneriate între UAT-uri şi administratorii terenurilor aferente unor investiţii propuse spre finanţare prin POR, "fiecare parte îşi va putea exercita toate prerogativele care decurg din dreptul de administrare asupra imobilului deţinut". "De exemplu, pentru Administraţia Naţională Apele Române, singura obligaţie pe toată perioada derulării proiectului respectiv, precum şi în perioada de durabilitate va fi reprezentată de menţinerea dreptului de administrare asupra terenului parte a proiectului propus spre finanţare din Programul Operaţional Regional", a mai spus Barbu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.