Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum vrea Monica Macovei să fie numiţi judecătorii CCR: Negocieri doar cu activiştii #rezist

macovei

Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, cele parlamentarilor să nu mai negocieze politic funcţiile din Curtea Constituţională. Macovei vrea negocieri doar cu o parte din societatea civilă, care militează pentru "apărarea anticorupţiei".

CITEȘTE ȘI: Cinci trucuri pentru orice băutor de cafea: Cum să duci savoarea la alt nivel

"Informațiile din presă despre negocierile tensionate din coaliția PSD&ALDE pentru numirea unor judecători la Curtea Constituțională sunt alarmante și arată intenția politicienilor de a controla Curtea.

Sigurele criterii pentru numire trebuie să fie cele din Constituție: “înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior”.

Un judecător al Curții Constituționale nu trebuie să fie obedient, cu o imagine deteriorată sau un executant al ordinelor venite de la politicieni. Un magistrat care primește funcții prin vot politic pentru ca apoi să înceapă o prigoană împotriva judecătorilor și procurorilor pentru a răspunde dorințelor unor politicieni nu are ce căuta la CCR și nici în justiție.

Singurele negocieri care ar trebui să aibă loc la numirea unor judecători la CCR sunt cele cu societatea civilă reprezentantivă, cu activitate recunoscută în apărarea legilor, anticorupției și a cetățenilor, nu satelite ale partidelor politice și ale mogulilor penali.

Mă aștept ca măcar partidele de opoziție să respecte criteriile constituționale pentru numirea judecătorilor la CCR și să nu amestece politicul și politicienii cu studii juridice cu funcția de judecător CCR. Un alt caz Dorneanu nu e de dorit!", afirmă Monica Macovei, într-un comunicat de presă.

CITEȘTE ȘI: Ce analize medicale TREBUIE să facă un bărbat în mod regulat

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat, marți, raport favorabil pentru toți cei trei candidați la funcția de judecător al CCR. Pentru acest post s-au înscris șeful SIIJ, Gheorghe Stan, propus de PSD, deputatul PNL Ioan Cupșa și avocatul Vlad Ștefan, propus de USR.

Patru candidaturi au fost depuse la Senat pentru postul de judecător la Curtea Constituţională (CCR), respectiv Cristian Deliorga, propus de PSD, Daniel Fenechiu - PNL, Ovidiu Daraban - USR şi Gheorghe Iancu, fără susţinerea vreunui grup parlamentar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.