Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum vrea să scape Poliţia Română de cea mai mare RUŞINE din istorie: Planul de reabilitare al lui Bogdan Despescu

ziarulincomod.ro
Bogdan Despescu - şef Poliţia Română

Planul propus de şeful Poliţiei Române Bogdan Despescu pentru îmbunătăţirea evaluării comportamentale a poliţiştilor include ca măsuri evaluarea comportamentului simulat, stabilirea situaţiilor în care se impune un astfel de teste, existenţa unei evidenţe a reclamaţiilor, sancţiunilor, procedurilor penale vizând poliţişti, creşterea numărului de psihologi. Alte propuneri se referă la programe de prevenire a abuzurilor sexuale şi a violenţei în familie. Despescu ia în calcul şi măsuri pentru protecţia poliţiştilor, printre care achizţionarea de maiouri şi veste antiglonţ şi de căşti de protecţie.

IMPORTANT - ANUNȚ PENTRU TOȚI CITITORII

Prin Planul de măsuri pentru îmbunătăţirea mecanismului de evaluare comportamentală şi cunoaştere a poliţistului este propusă întărirea cooperării cu structurile MAI cu atribuţii în ceea ce priveşte protecţia personalului: Direcţia Generală de Protecţie Internă şi Direcţia Generală Anticorupţie. O altă propunere este modificarea Statutului poliţistului prin introducerea unor norme referitoare la dreptul instituţiei de a supune poliţistul, cu acordul acestuia, la "evaluarea comportamentului simulat" în cazul participării la procedura de ocupare a unor funcţii de conducere sau de execuţie sau al existenţei unor suspiciuni cu privire la integritatea sau la probitatea profesională. Refuzul de a se supune acestui test poate atrage excluderea poliţistului din procedura de ocupare a respectivului post sau punerea la dispoziţie până la finalizarea cercetării disciplinare/evaluarea psihologică.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă RAPORTUL AICI

În cazul poliţistului care nu a susţinut, din motive imputabile, evaluarea comportamentului simulat, ar urma să se decidă încetarea raportului de serviciu în trei luni de la punerea la dispoziţie. De asemenea, propune "stabilirea prin norme interne a unor cazuri obiective ca momente obligatorii pentru declanşarea procedurii de cunoaştere". Printre acestea, începerea urmăririi penale pentru orice fapte, declanşarea cercetării disciplinare pentru comportare necorespunzătoare în serviciu, familie, societate, care aduce atingere onoarei probităţii profesionale a poliţistului sau a prestigiului instituţiei, dar şi pentru încălcarea prevederilor referitoare la îndatoriri, incompatibilităţi, conflicte de interese şi interdicţii stabilite de lege sau în cazul comiterii unor contravenţii cum ar fi conducerea sub influenţa alcoolului sau tulburarea ordinii publice.

Citește și: Carmen Dan, pusă la zid! Noua gafă incredibilă a ministrului Afacerilor Interne

O altă propunerea vizează crearea unei platforme informatice de evidenţă a procedurilor penale, disciplinare, de cunoaştere, iar până la realizarea acestei platforme, crearea unei baze care să conţină o evidenţă a reclamaţiilor, procedurilor disciplinare sau penale îndreptate împotriva poliţiştilor. Totodată, ar urma să fie creată o aplicaţie care să permită interogarea automată între evidenţele de resurse umane şi cele de cazier judiciar.

Citește și: Evoluție uriașă! Câți bani va încasa Mihaela Buzarnescu pentru calificarea în finala turneului de la Hobart

Conform planului, ar urma să fie găsită finanţare pentru ca psihologii din Poliţie să fie formaţi în domeniul psihologiei clinice şi să fie achiziţionate instrumente specifice acestui domeniu. O altă propunere vizează suplimentarea numărului psihologilor din Poliţie, în prezent, proporţia fiind de un psiholog la 700 de poliţişti, în condiţiile în care psihologii au şi alte activităţi. Planul propus de şeful Poliţie Române se referă şi la programe de prevenire a abuzurilor sexuale, a "delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor" şi a violenţei în familie.

Citește și: Casa Regală îl contrazice pe Mihai Tudose: Ce decizie a luat Familia Regală, în urma avizului negativ din Guvern

Şeful IGPR consideră necesară şi constituirea unor colective specializate de poliţişti care să instrumenteze cauze privind fapte de natură sexuală în care minorii sunt victime sau autori. Totodată, în vederea întăririi autorităţii poliţistului, asigurării unei protecţii eficiente şi responsabilizării acestuia, şeful IGPR propune următoarele achiziţii: "maiouri antiglonţ în valoare de 5.950.000 de lei, veste antiglonţ în valoarea de 2.380.000 de lei, căşti d eprotecţie în valoare de 1.142.400, mijloace pentru activităţi specifice de poliţie rutieră, menite a reduce numărul de accidente în valoare de 1.332.371 lei, precum şi pentru pregătirea continuă a personalului Poliţiei Române cu privire la metodele de intervenţie şi tactică poliţienească", anunţă news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.