Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cunoscutul om de afaceri turc şi filantrop Osman Kavala rămâne în închisoare: Turcia riscă sancţiuni

Osman Kavala

Cunoscutul om de afaceri turc şi filantrop Osman Kavala, încarcerat de patru ani fără să fi fost judecat, va rămâne în detenţie cel puţin până la o viitoare audiere, prevăzută la jumătatea lunii ianuarie, a dispus vineri un tribunal din Istanbul, chiar dacă Turcia este ameninţată cu sancţiuni de către Consiliul Europei, informează France Presse.

Personalitate marcantă a societăţii civile, Osman Kavala, acuzat de regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan că ar fi căutat să destabilizeze Turcia, riscă o condamnare la închisoare pe viaţă.

El a refuzat vineri, aşa cum anunţase de altfel, să se prezinte în faţa judecătorilor sau să fie reprezentat.

"Dreptul nostru la un proces echitabil ne-a fost negat. În consecinţă, nu prevedem să ne prezentăm apărarea astăzi", a declarat avocatul său, Tolga Aytore, în faţa instanţei.

Consiliul Europei a ameninţat în septembrie Ankara cu sancţiuni care ar putea fi luate în cursul viitoarei sale sesiuni, preconizată să înceapă marţea viitoare, dacă opozantul nu va fi pus în libertate până atunci.

Turcia ar fi a doua ţară vizată de o "procedură de infringement" în Consiliul Europei: până în prezent, doar Rusiei i-a fost suspendat dreptul de vot în cadrul acestui organism în virtutea acestei proceduri, din 2017 până în 2019.

"Din nefericire, nu ştiu la ce se gândeşte guvernul", a declarat pentru AFP un diplomat prezent la tribunal vineri, sub rezerva anonimatului. "Este ultima lor şansă", a declarat interlocutorul agenţiei franceze de presă, care nu precizează naţionalitatea acestuia.

"Turcia este membră a Consiliului Europei şi trebuie să-i respecte deciziile. Dacă nu doreşte să se pună într-o situaţie delicată", a adăugat el, referindu-se la responsabilii turci.

Într-un interviu acordat AFP din celula sa, la jumătatea lunii octombrie, Osman Kavala apreciase că detenţia sa permite puterii lui Recep Tayyip Erdogan să-şi justifice "tezele complotiste".

"Pentru că eu sunt acuzat că aş fi luat parte la un complot organizat de puteri străine, eliberarea mea ar slăbi această ficţiune şi desigur nu asta doreşte guvernul", a spus el, potrivit Agerpres.ro.

Soarta lui Osman Kavala s-a aflat recent în centrul unei crize diplomatice aplanată în final când zece ambasadori care ceruseră eliberarea sa au fost ameninţaţi cu expulzarea.

Această ultimă audiere vineri intervine după cea din 8 octombrie, când judecătorii apreciaseră că le lipsesc "elemente noi" pentru a-l elibera pe Osman Kavala.

Numeroşi parlamentari de opoziţie, diplomaţi occidentali şi apropiaţi ai acuzatului, între care şi soţia lui, au fost prezenţi în sala tribunalului.

Osman Kavala, devenit un adversar al regimului lui Recep Tayyip Erdogan, se află în vizorul justiţiei pentru că ar fi susţinut în 2013 manifestaţiile antiguvernamentale împotriva lui Erdogan, pe atunci prim-ministru.

Achitat iniţial în februarie 2020, el a fost trimis în arest încă din ziua următoare, iar apoi încarcerat, fiind acuzat că ar fi "susţinut tentativa de puci împotriva lui Erdogan în iulie 2016".

În decembrie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a ordonat "eliberarea sa imediată", dar fără rezultat.

O viitoare audiere a fost stabilită pentru 17 ianuarie la tribunalul din Istanbul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.