Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Curaj' la vârful DNA: Bologa îşi trimite purtătoarea de cuvânt să spună că anticorupţia a murit din cauza altora

Inquam Photos / Octav Ganea
crin bologa

DNA răspunde la criticile legale de activitatea jenantă din ultima perioadă, cu dosare demne de parchete locale şi o sfială evidentă de a se apropia de zona demnitarilor. Însă Crin Bologa, şeful DNA, nu răspunde direct la această nedumerire generală, ci o trimite purtătoarea de cuvânt a Direcției Naționale Anticorupție, Livia Săplăcan, să dea vina pe alţii.

Într-un interviu la RFI, purtătoarea de cuvânt a DNA a acuzat decizii ale CCR şi modificarea legilor justiţiei ca surse ale paraliziei în activitatea unor procurori plătiţi cu zeci de mii de lei pe lună. Exemple concrete nu au putut fi oferite, cu excepţia faptului că acum, pentru a ajunge la DNA, un procuror trebuie să aibă 10 ani vechime, nu doar 6 cum era înainte de 2018, când erau delegaţi de la parchetele de judecătorii procurori cu 2-3 ani vechime, care erau uşor de dirijat şi rămâneau veşnic recunoscători.

"Lupta anticorupție nu s-a oprit. DNA lucrează în limita legilor. Dacă legile se modifică, atunci, poate că la nivel de percepție există și această apreciere că activitatea anticorupție are de suferit. Vă amintesc că a fost o serie de decizii ale Curții Constituționale, au fost modificate legile justiției, astfel încât lupta împotriva corupției a fost îngreunată. Modul în care procurorii anticorupție pot accede în DNA a devenit tot mai dificil. Este și o problemă de personal. DNA lucrează acum cam cu 70% din procurorii care sunt în schemă. De asemenea, legislația, instrumentele pe care le au la îndemână procurorii DNA s-au tocit. Nu mai au acele puteri pe care le aveau. Mă refer strict la infracțiunea de abuz în serviciu. Este o discuție tehnică, dar, marja de manevră, ca să spun grosso modo, s-a îngustat. Infracțiuni care acum câțiva ani erau deferite justiție, persoanele care săvârșeau acete infracțiuni, acum, din perspectivă legală, nu mai este posibil", a afirmat Săplăcan la RFI.

"Fără să fac niciun fel de apreciere asupra perspectivei politice... V-am dat un exemplu concret. Limita de accedere în DNA a fost majorată. Acum e nevoie de 10 ani pentru ca un procuror să poată să vină la DNA. În legea inițială limita era de 6 ani. Ăsta este un exemplu. V-am spus că există și chestiuni tehnice despre care putem să discutăm...", a mai adăugat aceasta.

Întrebată de ce nu mai sunt demnitari anchetaţi de DNA, Săplăcan a ocolit răspunsul: "V-am spus, DNA face dosare potrivit legii. Dacă primesc o sesizare cu o faptă de corupție care este în competența DNA, dar pe care poate opinia publică nu o consideră mare corupție, noi suntem obligați să o intrumentăm, să o clarificăm. Au fost directori de instituții. Nu am cifrele în față, dar au fost numeroase cazuri. Au fost oameni de afaceri, șefi de poliție, au fost dosare cu prejudicii mari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.