Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cursuri gratuite la școala parohială de muzică psaltică, din Iași

Inquam Photos / Casian Mitu
Inquam preoți diaconi

Parohia Sf. Maxim Mărturisitorul, Copou – Iaşi, organizează cursuri gratuite de muzică psaltică. Şcoala parohială dedicată cântării bizantine îşi va deschide porţile în data de 4 iunie, conform basilica.ro

Părintele paroh Dragoş Bahrim spune că proiectul este o iniţiativă a parohiei ca urmare a unor solicitări din partea comunităţii. Oamenii au cerut să înveţe muzică psaltică, a precizat părintele.

Clericul a explicat că, în prezent, muzica bizantină se poate deprinde în cadru instituţionalizat (seminar/facultate de Teologie sau Conservator), care nu este accesibil pentru toată lumea. Iar şcoala parohială este dedicată tocmai acelor care nu pot frecventa acele instituţii, dar doresc să înveţe muzica bizantină.

Cursurile vor fi susţinute de psalţi sau profesori de muzică: Diac. Mihai Ursache, Pr. Iulian Zaltariov (Seminarul Teologic din Iaşi), Ionel Buduroi, Alexandru Stanciu şi Pr. Roger Coresciuc (Facultatea de Teologie din Iaşi).

În funcţie de cum se va dezvolta proiectul, s-a luat în calcul organizarea cursanţilor pe grupe, a precizat preotul paroh.

Cursurile vor fi susţinute în fiecare vineri, între orele 18.00-20.00, iar practică se va desfăşura în strana bisericii (sub îndrumarea profesorilor) în fiecare sâmbătă la Sfânta Liturghie şi la Vecernie.

Şcoala parohială este aşezată sub ocrotirea Sfântului Ioan al Evhaitelor, un important teolog, poet, umanist bizantin, din secolul al XI-lea. Este sărbătorit în data de 5 octombrie, fiind ultimul mare imnograf bizantin.

Sfântul Ioan este cunoscut şi pentru aportul semnificiativ la instituirea sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, cinstiţi în data de 30 ianuarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.