Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cursurile de muzeografie din Arhiepiscopia Craiovei continuă în format online

www.wikipedia.org
biserica ortodoxa

Cursul de muzeografie organizat de Fundația Pastoral-Misionară „Sfântul Nicodim” a Arhiepiscopiei Craiovei se desfășoară online. Orele de teorie au început în 23 septembrie și vor dura trei luni, după care vor urma cele de practică. Organizatorii sunt pregătiți pentru noi grupe de la anul.

„Ideea de «Muzeu al mănăstirii» este îmbrățișată din ce în ce mai mult, atât de către arhiereii care păstoresc comunitățile cu astfel de lăcașuri, cât și de către vizitatorii care devin din ce în ce mai numeroși în intenția de a trece pragul mănăstirilor noastre. Astfel, a apărut ideea, dar și nevoia pentru ca astfel de muzee să fie gestionate și coordonate într-un mod profesionist”, a explicat dr. Florin Ridiche, Directorul Muzeului Olteniei.

„Muzeele și colecțiile bisericești din Oltenia adăpostesc o bogată zestre de patrimoniu cultural mobil: icoane, obiecte și broderii de cult, carte veche, piese de mobilier, documente istorice, material arheologic”, a spus și Radu Dumitrescu, Șeful Secției de Istorie și Arheologie din Muzeul Olteniei și formator al cursului.

„Acest tezaur național poate fi păstrat, dezvoltat, conservat și expus în condiții de excelență doar printr-o bună profesionalizare a personalului clerical din mănăstiri, biserici parohiale și arhiepiscopii”, a adăugat el.

„Este necesar ca toți monahii și în special părinții stareți și maicile starețe să cunoască importanța patrimoniului cultural ce-l dețin în mănăstirile pe care le păstoresc, pentru a ști cum să-l conserve, să-l pună în valoare și, astfel, să rămână urmașilor noștri nealterat acest patrimoniu cultural și spiritual”, a declarat Părintele Protosinghel Efrem Gavrilă, Starețul Mănăstirii Berislăvești, participant la curs.

„Pentru mănăstirea noastră, care are un patrimoniu inestimabil, este necesară cunoașterea tuturor informațiilor tehnice și practice, legate de evidența, organizarea, conservarea, restaurarea și expunerea obiectelor de patrimoniu pe care le deținem”, a declarat și Stravofora Ambrozia Șerban, Stareța Mănăstirii Hurezi.

„De asemenea, cunoașterea factorului legislativ ne ajută să asigurăm continuitatea și siguranța obiectelor pe care le deținem. Muzeul unui lăcaș de cult transmite, în general, mesajul istoric și religios, oferind publicului imaginea vie și permanența timpurilor trecute”, a adăugat maica stareță.

Monahia Parascheva Țărmure de la Mănăstirea Govora a apreciat că programul de formare „a deschis noi orizonturi cu privire la raportarea noastră față de colecțiile de obiecte bisericești, și nu numai; ne-a învățat să conștientizăm importanța obiectelor de patrimoniu pe care mănăstirile le dețin, responsabilizându-ne să le vedem și să le prețuim la adevărata lor valoare”.

Participanții parcurg teoria referitoare la depozitarea și conservarea preventivă, circulația și evaluarea bunurilor muzeale, noi tendințe în muzeologie, statutul juridic al bunurilor culturale și altele. Practica se face la Muzeul Olteniei: cum se organizează și se ghidează o expoziție, cum arată un depozit de bunuri culturale de patrimoniu și vor vizita laboratoarele de restaurare.

Cursurile se adresează personalului muzeelor, bibliotecilor, mănăstirilor, seminariilor și liceelor teologice, absolvenților de studii superioare care intenționează să devină muzeografi și personalului muzeelor care are nevoie de certificare. Absolvenții vor primi certificat de absolvire recunoscut la nivel național de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și de Ministerul Educației Naționale.

La anul se vor organiza noi sesiuni pentru alte grupe. Coordonatorul cursurilor, Părintele Diacon Sorin-Grigore Vulcănescu, a anunțat că s-au primit solicitări de înscriere la cursuri din toată țara. „Am postat pe site-ul Mitropoliei Olteniei informațiile generale despre curs și datele de contact”, a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.