Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fără precedent: Curtea Constituțională a Bulgariei trebuie să se pronunțe asupra legitimității ajutorului militar acordat Ucrainei

europa libera

Curtea Constituțională (CC) a deschis un dosar privind ajutorul militar acordat Ucrainei, a anunțat luni un comunicat al instanței. Aceasta a fost inițiată la cererea a 50 de deputați de la "Renaștere" și BSP de a declara neconstituțională decizia Adunării Naționale de a acorda sprijin militar și tehnico-militar Ucrainei, anunță Europa Liberă.

La jumătatea lunii decembrie, Parlamentul a aprobat în cele din urmă acordul dintre Bulgaria și Ucraina privind furnizarea gratuită de arme, echipamente și muniții. Ulterior, BSP a declarat că va sesiza CC cu privire la acest acord. Aceștia au invitat "Renașterea" să-i susțină cu voturile lor, deoarece voturile socialiștilor nu sunt suficiente pentru a fi sesizați.

Anunțul de pe site-ul CC arată că raportor pentru acest caz este judecătorul Yanaki Stoilov. A fost timp de mai mulți ani deputat BSP, iar în octombrie 2021 președintele Rumen Radev l-a numit judecător constituțional.

Anterior, Radev a comentat intențiile BSP de a contesta legalitatea acordului de ajutor militar, afirmând că nu există nicio posibilitate legală ca CC să fie sesizat după ce parlamentul a ratificat un tratat internațional.

BSP a reușit să blocheze decizia de acordare a ajutorului în ultimul parlament, dar în cea de-a 48-a Adunare Națională s-a obținut o largă majoritate pe această temă. Astfel, la 3 noiembrie, parlamentul a decis că Bulgaria ar trebui să ajute Ucraina cu arme și muniții.

Potrivit surselor Europei Libere, Sofia va dona Kievului o cantitate mare de tunuri antiaeriene cu tunuri de 23 mm și muniție. Este vorba despre ZU-23-2 și modificări. Aceasta este o tehnologie sovietică de apărare antiaeriană din anii 1960, dar în Bulgaria încă se produc variante ale unității și muniție pentru aceasta.

Ucraina are nevoie de armament similar pentru a contracara eficient atacurile aeriene ale forțelor rusești cu drone iraniene.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.