Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Constituţională a Poloniei va lua o decizie asupra legalității avortului

Twitter
avort

Curtea Constituţională a Poloniei urmează să se pronunţe joi asupra legalităţii efectuării de avorturi în caz de malformaţii ale fătului, relatează dpa, citătă de AGERPRES.

În cazul în care tribunalul va considera că legea în vigoare - ce permite întreruperea sarcinii în cazul unei malformaţii grave şi ireversibile sau a unei boli incurabile a fătului - este neconstituţională, atunci s-ar putea deschide calea pentru o interdicţie cvasi-totală a avorturilor în Polonia.

Avortul mai este legal dacă sarcina reprezintă o ameninţare pentru viaţa sau sănătatea mamei sau atunci când este rezultatul violului sau incestului.

Sindromul Down a reprezentat o justificare pentru peste 40% din avorturile legale efectuate în Polonia anul trecut.

Citește și: VIDEO Un fost judecător militar explică DE CE NU VREA Klaus Iohannis să declare starea de urgență

Peste 100 de parlamentari care au depus moţiunea, în principal din partea partidului conservator la putere Dreptate şi Justiţie (PiS), susţin că legea actuală legalizează de facto eugenia.

Statutul actual al legislaţiei privind avortul, denumit adesea "compromisul avortului", a fost stabilit în 1993. De atunci, nici

susţinătorii liberalizării legii şi nici cei care propun extinderea restricţionării accesului nu au reuşit în eforturile lor.

Potrivit unui sondaj IBRiS realizat anul trecut, aproximativ 50% dintre polonezi susţin legislaţia actuală privind avortul. Aproape 30% ar dori ca legea să fie liberalizată, în timp ce 15% vor ca dreptul la avort să fie restricţionat.

Cu toate acestea, alte studii sugerează că peste jumătate din populaţie ar sprijini avortul la cerere până la a 12-a săptămână de sarcină.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.