Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Constituţională italiană a respins un proiect de referendum împotriva reformei pieţei muncii

Sergio Mattarella Matteo Renzi

Curtea Constituţională a Italiei a respins miercuri desfăşurarea unui referendum de abrogare a celei mai importante prevederi din reforma pieţei muncii adoptată în timpul guvernului condus de Matteo Renzi, transmite AFP. Curtea Constituţională a respins proiectul de iniţiativă populară propus de CGIL, principalul sindicat din Italia, pentru abrogarea unei dispoziţii foarte contestate din respectiva lege (Jobs Act), care flexibilizează condiţiile de concediere.

Referendumul ar fi vizat reintroducerea în codul muncii a articolului 18, ce impunea reinserţia în aceeaşi firmă a unui salariat concediat fără temei. În schimb, Curtea a acceptat organizarea unui referendum de eliminare a unei alte dispoziţii, referitoare la 'vouchere', care facilitează angajările cu normă redusă, de pildă în cazul serviciilor casnice, şi despre care CGIL consideră că a dat ocazia unor abuzuri din partea angajatorilor.

Această consultare ar putea avea loc între 15 aprilie şi 15 iunie, dar ar putea fi anulată dacă parlamentul va reforma între timp legea, aşa cum a promis guvernul. Clasa politică italiană, în frunte cu fostul premier Matteo Renzi, aştepta cu îngrijorare decizia Curţii, care ar fi putut avea consecinţe asupra calendarului electoral. Renzi, liderul Partidului Democrat şi promotorul acestei legi ce viza flexibilizarea pieţei muncii, doreşte alegeri anticipate în speranţa revenirii la putere, conform Agerpres. Matteo Renzi a demisionat la sfârşitul anului trecut, după eşecul la referendum al reformei sale constituţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.