Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Constituțională, lovitură de baros pentru Nicușor Dan și USR

Radu Pop
news.ro
Nicusor Dan

După cum redacția noastră anunța încă de anul trecut, ONG-urile prietene sau apropiate de Nicușor Dan și USR urmau să primească o lovitură puternică. Acuzate adesea de hărțuirea, prin proceduri juridice, a constructorilor, mai ales în condițiile în care piața imobiliară din București este blocată de doi ani de zile, cu efecte economice, sociale și de mediu catastrofale, aceste asociații au contestat reducerea termenelor de reclamație a eventualelor nereguli, în mare majoritate nedovedite vreodată prin decizii definitive.

Curtea Constituțională a respins săptămâna aceasta, cu unanimitate de voturi, sesizarea parlamentarilor USR și ai Forței Dreptei. Astfel, fenomenul care a părut adesea o formă de șantaj poate fi temperat. Asta mai cu seamă că nu micii dezvoltatori, deveniți peste noapte constructori, cu mai multă înclinație spre nereguli sunt afectați de procese inventate, ci marile companii, care nu își permit, fiind listate la bursă, eludarea procedurilor legale. O parte din giganții cu capital străin au părăsit chiar Capitala, urmare a blocajului instituit de suspendarea PUZurilor, prin inițiativa lui Nicușor Dan și a consilierilor generali ai PNL, USR și PMP, lăsând piața liberă tocmai pentru micii „antreprenori”, mult mai „flexibili” la nerespectarea legilor.

Decizia CCR dă un semnal extrem de important în privința scăderii toleranței față de unele practici abuzive. Iar în contextul actual al administrației Bucureștiului, greutatea sentinței crește exponențial.

Pe de o parte, acuzațiile de fals privind documentația Zonelor Construite Protejate sunt departe de final, Prefectura urmând parcursul instituțional impus de lege. Pe de alta, edilul Bucureștiului are probleme majore cu Agenția Națională de Integritate, care a trimis la Parchet dosarul cu sesizarea pentru faptele de incompatibilitate și abuz în serviciu. La acestea se adaugă problemele grave ale termoficării, traficului și poluării, oamenii uciși de vii de haitele de câini fără stăpân, plus blocarea tuturor marilor proiecte de infrastructură.

Nu în ultimul rând, nici politic Nicușor Dan nu se simte foarte bine, fiind somat de premierul Ciucă să vină cu rezolvări la marile probleme până în vară. La rândul lor, alți lideri ai PNL au trimis săgeți către primarul general, separat de acuzațiile lansate de PSD.

În acest context încărcat au venit și declarațiile cel puțin ciudate, dacă nu chiar stupefiante, pe care șeful PMB le-a făcut cu privire la riscul seismic. În pofida desființării Companiei municipale de consolidări, precum și a evidenței - că în 2 ani de mandat nicio clădire nu a mai fost consolidată - acesta susține că vina pentru eventuala tragedie a unui cutremur major aparține tot dezvoltatorilor.

Deși marile proiecte imobiliare sunt verificate la sânge de diverse instituții, iar acționarii constructorilor sunt permanent cu ochii pe indicii bursieri, în vreme ce instituția pe care o conduce Nicușor Dan nu face absolut nimic pentru a repara clădirile cu risc de grad 1, edilul spune că vinovați pentru eventuala prăbușire a clădirilor vechi sunt edificatorii clădirilor noi. Sună halucinant? Ei bine, nu, dacă ne gândim că PUZ-urile sectoarelor și PUG-ul Bucureștiului au fost suspendate, respectiv atacate, pe temeiuri de nelegalitate a adoptării, iar pentru aceleași motive evidente de nulitate, primarul general apără cu toată forța, demnă de o cauză mai bună, Planul Zonelor Contruite Protejate, documentație constatată chiar de către Inspectoratul de Stat în Construcții ca fiind invalidă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.