Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nebunia lui 2023: Nicușor Dan și ONG-urile, sabotați indirect de USR? (surse)

Radu Pop
Jurnalul National
Nicusor Dan

Informații extrem de interesante au intrat în posesia redacției noastre, iar ele ar putea reseta o parte a jocului politic începând din 2023 și până în cel mai plin an electoral de după 1989, adică 2024. Pe scurt, surse din zona parlamentară ne-au explicat că un proiect de lege propus de 33 de parlamentari ai USR este pe cale să deschidă o adevărată cutie a Pandorei, explodând atât în fața inițiatorilor, cât mai ales a primarului general al Capitalei și a grupurilor și asociațiilor civice din jurul acestuia. Asta pentru că tocmai discursul european al transparenței și moralei stă la baza unei inițiative care va scoate din joc asociațiile dubioase, care sub paravanul civismului au făcut, la propriu, politică.

După cum ultimii ani ne-au arătat, mai ales începând cu incendiul de la Colectiv, din 2015, continuând cu protestele din iarna lui 2017 sau cu scandalul mitingului din 10 august 2018, declanșarea și instrumentarea unor demersuri așa-zis civice, având întotdeauna cu mize politice, necesită platforme de dialog, adesea online, pentru capacitarea naivilor bine intenționați, care își doresc „o țară ca afară”, care luptă „toți pentru justiție” și care vor, în general, ca orice votant PSD sau persoană cu alte opinii decât ale lor să ajungă la pușcărie. Pe lângă instituții financiare sau mari companii care și-au trimis angajații la proteste, un rol mult mai important și de substranță, pe termen mediu sau lung, l-au avut auto-intitulatele organizații non-guvernamentale, în fapt multe dintre ele niște laboratoare de fabricat lozinci simpliste și cu impact emoțional pentru idealiștii și credulii dispuși să le asimileze fără vreo analiză critică. Acest gen de structuri, bine dirijate și discret finanțate, au stat inclusiv la baza victoriei lui Nicușor Dan de la localele din 2020. Se pare, însă, că de la anul, lucrurile se vor schimba dramatic.

Primul pas a fost limitarea capacității ONG-urilor de a șantaja firmele de construcții, prin blocarea în instanță a autorizațiilor, fără a putea fi trase la răspundere pentru prejudiciile cauzate, mai ales că în mare majoritate a cauzelor solicitările erau respinse. Însă asta după câțiva ani de procese, însemnând pagube uriașe pentru cei hărțuiți. După ce această modificare, constând, în fapt, doar în reducerea termenelor de contestare, nicidecum în eliminarea dreptului, a fost adoptată, o inițiativă legitimă a USR pare să constituie un precedent care va da lovitura finală tocmai celor care au propus-o. Proiectul urmărește în mod corect și legitim să instituie obligații suplimentare de raportare privind pentru organizațiile (asociații, fundații, federații) de utilitate publică. Mai exact, e vorba de diverse ONG-uri privilegiate în relația cu Statul, care pot beneficia de finanțări adesea netransparente, de spații la tarife preferențiale și multe alte avantaje. Spiritul inițiativei USR este unul corect, dacă ne gândim la banii publici cheltuiți pentru finanțarea acestor entități. Însă de aici mai departe intervine marea provocare.

Odată cu inițiativa USR de modificare a OG 26/2000 privind asociațiile și fundațiile, încă o propunere, pe aceeași temă, urmează a intra în faza de procedură parlamentară, urmare a obligativității implementării în legislația românească a Regulamentului (CE) nr. 1367/2006 al PE și al Consiliului din 6 septembrie 2006, privind aplicarea dispozițiilor Convenției de la Aarhus. Ei bine, reglementările europene sunt la fel de severe pentru toate ONG-urile, câtă vreme acestea au, pe bună dreptate, o putere importantă în societate, stabilind adesea agenda publică, influențând decizii, participând la luarea acestora, atât în formate instituționale, cât și în stradă. Dacă prevederile comunitare vor fi preluate în legislația românească, toate grupurile civice constituite juridic vor trebui să își publice activitatea, finanțatorii și rapoartele financiare. Inevitabil, se vor afla și interesele pe care acestea le servesc sau la ordinele cui acționează. Mai mult, odată ce o asociație a fost desființată de instanță, fondatorii și administratorii acesteia nu vor mai putea, timp de câțiva ani, să întemeieze o alta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.