Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Constituţională slovacă suspendă dispoziţiile unei legi ce permite monitorizarea prin aplicaţii de mobil

Food Navigator
europa est austria italia ungaria romania bosnia polonia slovacia

Curtea Constituţională a Slovaciei a suspendat miercuri aplicarea unor părţi dintr-o nouă lege care permite autorităţilor să acceseze datele personale colectate de operatorii de telecomunicaţii pentru descoperirea contacţilor persoanelor infectate cu noul coronavirus, relatează agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

Legea a fost adoptată de parlament în martie şi Curtea Constituţională a admis acum necesitatea unor soluţii rapide pentru a combate epidemia, dar a stabilit în acelaşi timp că acestea nu trebuie să conducă la erodarea, chiar şi neintenţionată, a statului de drept.

Nu este clar care va fi impactul acestei decizii asupra planurilor guvernului de la Bratislava de a lansa o aplicaţie de mobil pentru monitorizare. Mai multe state ale UE intensifică planurile de introducere a unor astfel de aplicaţii în încercarea de a preveni un al doilea val epidemic odată cu redeschiderea graniţelor, dar aceste aplicaţii stârnesc şi preocupări cu privire la respectarea dreptului la viaţă privată.

Citește și: S-a găsit soluția după ce CCR a declarat amenzile date în starea de urgență neconstituționale! În baza cărei legi vor fi amendați românii în starea de alertă

Slovacia a relaxat o serie de restricţii după ce a obţinut rezultate foarte bune în combaterea epidemiei, având până în prezent 1.469 de cazuri de COVID, cu 4 cazuri confirmate în ultimele 24 de ore, în timp ce numărul total al deceselor înregistrate de la începutul epidemiei este de 27. După apariţia primelor cazuri guvernul slovac a interzis călătoriile internaţionale, apoi a impus o carantină obligatorie de 14 zile în centre administrate de stat pentru persoanele care se întorceau din străinătate şi a dispus purtarea obligatorie a măştilor în spaţiul public.

Săptămâna trecută au fost redeschise terasele restaurantelor, toate magazinele din afara marilor mall-uri şi alte afaceri mici, după ce la sfârşitul lui aprilie s-au deschis magazinele mici şi a fost permisă organizarea nunţilor şi servicilor religioase cu un număr mic de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.