Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea de Casaţie libaneză l-a recuzat pe judecătorul de instrucţie responsabil cu ancheta referitoare la explozia din portul Beirut

YouTube
Beirut Liban incendiu

Curtea de Casaţie libaneză l-a recuzat joi pe judecătorul de instrucţie responsabil cu ancheta referitoare la explozia din portul Beirut, o decizie pe care activiştii au denunţat-o ca fiind o 'parodie de justiţie', ce vine să ilustreze ingerinţele şi presiunile unei clase politice corupte, transmite AFP, potrivit Agerpres.

La şase luni de la tragedia din 4 august, soldată cu peste 200 de morţi şi 6.500 de răniţi, ancheta riscă să repornească de la zero prin plecarea judecătorului Fadi Sawan, în vreme ce opinia publică libaneză şi partenerii internaţionali ai Libanului, în special Franţa, aşteaptă încă răspunsuri.

Explozia a fost provocată de o cantitate enormă de nitrat de amoniu, depozitată 'fără vreo măsură de precauţie' de mai mulţi ani într-un antrepozit din portul Beirut, după cum au recunoscut chiar autorităţile considerate responsabile în mare măsură de tragedie, prin neglijenţă.

'Curtea de Casaţie prezidată de judecătorul Jamal al-Hajar a decis să transfere ancheta (...) din mâinile judecătorului de instrucţie Fadi Sawan către un alt judecător', ce urmează a fi desemnat, a afirmat o sursă judiciară pentru AFP, sub rezerva anonimatului.

Citește și: Clotilde Armand preferă ”dracii”: ‘Așa este atunci când ești obișnuit să te uiți doar la diamante”

Curtea s-a pronunţat în urma cererii de recuzare înaintate la mijlocul lui decembrie de doi parlamentari şi foşti miniştri, Ali Hassan Khalil (Finanţe) şi Ghazi Zaayter (Lucrări publice şi Transporturi), la scurt timp după ce fuseseră inculpaţi de Sawan.

Cei doi, împreună cu premierul demisionar Hassan Diab şi un alt fost ministru, Youssef Fenianos, au fost acuzaţi de 'neglijenţă şi de a fi cauzat sute de decese'.

În cererea lor, Khalil şi Zaayter susţineau că procedurile lansate de judecătorul de instrucţiei încălcau Constituţia şi dispoziţiile privind imunitatea lor.

După cererea de recuzare, ancheta lui Sawan a fost suspendată pentru două luni, timp în care Curtea de Casaţie a studiat dosarul.

În decizia de joi, aceasta le-a dat câştig de cauză reclamanţilor, care puneau la îndoială obiectivitatea lui Sawan întrucât locuinţa sa fusese puternic avariată de explozie, a indicat sursa judiciară.

Într-o ţară minată de o corupţie endemică şi condusă de o clasă politică aproape neschimbată de decenii, şi unde responsabilii sunt cu regularitate acuzaţi de amestec în sistemul judiciar, apărători ai drepturilor omului au criticat verdictul.

'Şase luni mai târziu, ne-am întors de unde am plecat', a regretat Aya Majzoub, din cadrul Human Rights Watch (HRW), acuzând o 'parodie de justiţie'.

'Tribunalele au trasat linii roşii: politicienii nu sunt supuşi legii', a afirmat ea, lansând din nou un apel la o 'anchetă internaţională independentă', pe care Beirutul a ales să-l ignore.

Douăzeci şi cinci de persoane, în speciali responsabili portuari şi vamali, au fost arestaţi în cadrul anchetei preliminare, la care au luat parte şi experţi francezi şi ai Biroului Federal de Investigaţii (FBI) din SUA.

Până în prezent, ancheta s-a axat pe responsabilităţile legate de depozitarea nitratului de amoniu, fără a se apleca asupra modului în care această încărcătură a ajuns la Beirut.

Însă, în vederea unei posibile convocări, Fadi Sawan ceruse de la forţele de securitate informaţii complementare despre trei oameni de afaceri sirieni, suspectaţi că au închiriat încărcătura.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.