Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea de Justiție a UE pune Grecia la zid din cauza accizelor infime pe care pe aplică micilor distilării

euro, grecia

Grecia a încălcat legislaţia UE prin faptul că percepe accize reduse de la micii producători ocazionali băuturi alcoolice, a decis joi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, susţinând o plângere depusă de Comisia Europeană, informează DPA, potrivit agerpres.ro.

Cazul priveşte tsipouro şi tsikoudia, două băuturi spirtoase distilate din tescovină în nordul Greciei şi în insula Creta.

Grecia percepe de la micii producători ocazionali de băuturi spirtoase o acciză semnificativ mai mică. În timp ce marile distilerii plătesc o acciză standard de 50%, micile distilerii plătesc o acciză de 6%.

Citește și: Eugen Teodorovici SPULBERĂ SPECULAȚIILE: 'Nu ne împrumutăm pentru salarii'

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că aceste facilităţi sunt contrare legislaţiei în domeniul competiţiei. Grecia trebuie să modifice prevederile fiscale, în caz contrar riscând măsuri punitive.

"Chiar dacă statele membre sunt autorizate să aplice accize reduse sau scutiri pentru anumite produse regionale sau tradiţionale, acest lucru nu înseamnă că o tradiţie naţională poate exonera statele membre de la obligaţiile lor care decurg din dreptul comunitar", se arată în decizia CJUE.

CITEȘTE ȘI: Obiceiuri perverse: Credeai că au un efect pozitiv, dar îți îmbolnăvesc inima

În luna mai a acestui an, România, ţara care deţinea atunci preşedinţia Consiliului UE, a propus ca Uniunea Europeană să fie mai permisivă cu proprietarii de livezi care vor să îşi distileze propriile lor băuturi spirtoase, o practică tradiţională în Europa Centrală şi de Est dar care este restricţionată în blocul comunitar din motive de sănătate.

Citește și: Simona Halep victorie EXCEPȚIONALĂ la Wimbledon: scrie istorie și este în marea FINALĂ

Normele UE interzic în prezent distilarea la domiciliu a băuturilor spirtoase, chiar dacă proprietarii de livezi care îşi duc fructele la distilerii pentru a fi transformate în băuturi pot să ducă acasă o parte din băutură pentru folosul personal, plătind jumătate din acciza obişnuită.

România, renumită pentru ţuica sa de prune, vroia să ridice embargoul referitor la distilarea la domiciliu a băuturilor spirtoase şi să ofere statelor membre opţiunea de a elimina complet acciza pentru băuturile spirtoase produse în folosul personal al cultivatorilor de fructe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.