Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea de Justiție limitează accesul SUA la datele personale din UE

justitie ue europa

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CEJ) a declarat marti 'invalid' cadrul juridic care acopera transferul de date personale din UE catre SUA, într-un caz în care este implicat compania Facebook, relateaza Reuters si AFP, potrivit Agerpres.

Instanta europeana i-a dat astfel dreptate cetateanului austriac Max Schrems, utilizator de Facebook si care a contestat o decizie din anul 2000 a Comisiei Europene.

Executivul UE estimase ca SUA asigura un 'nivel de protectie adecvat' datelor cu caracter personal transferate peste Atlantic.

Dupa dezvaluirile facute de Edward Snowden legate practicile de supraveghere în masa ale serviciilor de informatii din SUA, Schrems a depus o plângere la Autoritatea irlandeza pentru protectia vietii private, Facebook având o filiala importanta în Irlanda. Autoritatea i-a respins însa plângerea.

În urma cu doua saptamâni, avocatul general al CEJ, Yves Bot, a estimat ca un stat membru al Uniunii Europene poate suspenda transferul de date ale utilizatorilor de Facebook catre servere din Statele Unite, apreciind ca supravegherea exercitata de serviciile de informatii de peste Atlantic este ''masiva si netintita''. În concluziile publicate pe 23 septembrie, avocatul general al CEJ a estimat ca, desi o tara terta dispune de un nivel de protectie a datelor personale 'adecvat', autoritatile nationale de control 'pot interveni si suspenda transferul de date, daca ele considera necesar acest lucru'.

În primavara acestui an, autoritatile de protectie a datelor din Franta, Belgia, Germania, Olanda si Spania au lansat o ancheta asupra politicii de confidentialitate a retelei de socializare online Facebook.

A fost vizata mai ales cresterea transferului de date între mai multe aplicatii, cum ar fi Instagram sau Whatsapp. Ancheta a fost coordonata de autoritatile olandeze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.