Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Internaţională de Justiţie se declară competentă pentru a judeca o acuzaţie de genocid împotriva musulmanilor rohingya adusă Myanmarului

Pinterest
Myanmar steag flag

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cea mai înaltă instanţă judiciară a Naţiunilor Unite, şi-a declarat vineri competenţa pentru a judeca plângerea împotriva statului Myanmar, acuzat de Gambia de genocid împotriva minorităţii musulmane rohingya, tribunalul de la Haga respingând astfel argumentele delegaţiei din Myanmar, transmite AFP.

Preşedintele CIJ, Joan Donoghue, a declarat într-o audiere că jurisdicţia 'se consideră competentă' pentru a judeca acest caz.

Într-o procedură intentată în 2019, ţara vest-africană acuza puterea din Myanmar de încălcarea Convenţiei ONU din 1948 cu privire la genocid.

În 2017, sute de mii de musulmani rohingya au fugit de o represiune sângeroasă lansată de armată şi de miliţii budiste. Mărturii vorbesc despre omoruri, violuri şi incendii criminale.

Judecătorii CIJ au respins pe rând cele patru obiecţii formulate de delegaţia din Myanmar, care considera plângerea neadmisibilă din mai multe motive, potrivit Agerpres.ro.

'Curtea conchide că Gambia are calitatea, ca stat parte al Convenţiei referitoare la genocid, să invoce responsabilitatea Myanmarului', a declarat preşedintele CIJ.

În urma acestei decizii, cazul îşi poate urma cursul pe fond, însă până la pronunţarea verdictului ar mai putea trece câţiva ani.

Hotărârile CIJ sunt obligatorii şi fără posibilitate de apel, dar Curtea nu are niciun mijloc de a le face respectate.

În jur de 850.000 de membri ai minorităţii rohingya trăiesc în tabere improvizate în Bangladesh, după ce au fugit în 2017 de represiunea din ţara lor. Alţi aproximativ 600.000 se află în statul Rakhin din Myanmar.

Laureata premiului Nobel pentru pace Aung San Suu Kyi a prezentat ea însăşi argumentele Myanmarului în faţa CIJ la sfârşitul lui 2019, la prima audiere a cazului.

Aung San Suu Kyi a fost înlăturată de la conducerea guvernului printr-o lovitură de stat militară în februarie 2021, iar în prezent se află în detenţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.