Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Penală Internațională pregătește primele acuzații de crime de război împotriva Rusiei (Bloomberg)

Curtea Penală Internaţională

Curtea Penală Internațională (CPI) intenționează să formuleze acuzații împotriva Rusiei pentru crime de război în Ucraina, a relatat miercuri Bloomberg, citând surse.

Potrivit publicației americane, procedurile în acest caz ar putea începe la sfârșitul acestui an sau la începutul anului 2023, data exactă nefiind încă stabilită. De menționat că sursele au refuzat să comenteze detaliile care sunt luate în considerare pentru a fi incluse în acest caz.

În plus, Ucraina negociază cu CPI cu privire la transferul a cel puțin unui prizonier de război rus, care ar putea depune mărturie împotriva Federației Ruse.

Rusia nu este membră a CPI, mai mult, în noiembrie 2016, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care a declarat că țara nu intenționează să devină parte la Statutul de la Roma al CPI. Potrivit părții ruse, curtea nu a justificat speranțele puse în ea și nu a devenit un organism cu adevărat independent și autoritar al justiției internaționale. La sfârșitul lunii aprilie, reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reamintit că Rusia nu este obligată să coopereze cu CPI, dar a precizat că țara va monitoriza îndeaproape acțiunile acesteia.

La 3 martie, 45 din cele 57 de state participante la OSCE au lansat Mecanismul de la Moscova al acestei organizații internaționale pentru a forma o misiune independentă care să stabilească impactul operațiunii militare rusești asupra situației umanitare din Ucraina și să identifice posibile crime de război și crime împotriva umanității în timpul operațiunii rusești. În aceeași lună, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a negat categoric cuvintele procurorului-șef al CPI de la Haga cu privire la motivlee temeinice pentru un caz împotriva Federației Ruse în legătură cu evenimentele din Ucraina.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.