Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Supremă a Indiei a extins drepturile de avort, eliminând unele restricţii pentru mamele celibatare

cdn.dnaindia.com
avort

Curtea Supremă a Indiei a extins joi drepturile de avort, acordând tuturor femeilor dreptul la întreruperea sarcinii până la 24 de săptămâni de la concepţie şi eliminând unele restricţii pentru mamele celibatare, relatează AFP.

Avorturile sunt legale în India din 1971, când Parlamentul a adoptat Legea privind întreruperea medicală a sarcinii (MTP Act) care permite, de asemenea, avorturile în cazurile de eşec contraceptiv în cazul cuplurilor căsătorite.

Clauza de căsătorie a fost eliminată în 2021, când o revizuire a legii a autorizat întreruperea medicală a sarcinii pentru femeile necăsătorite şi a extins limita legală a avortului de la 20 la 24 de săptămâni de sarcină.

Dar acest amendament nu garanta în mod explicit dreptul la avort al femeilor necăsătorite după 20 de săptămâni, garanţie pe care Curtea Suprema a adoptat-o acum, potrivit Agerpres.

"Legea MTP recunoaşte dreptul tuturor femeilor însărcinate la o intervenţie medicală pentru a-şi întrerupe sarcina", iar excluderea de la un avort "sigur şi legal" ar fi considerată "neconstituţională", a precizat instanţa.

Decizia a survenit după o cerere a unei femei de 25 de ani care a solicitat o decizie cu privire la dreptul de a-şi întrerupe sarcina după ce relaţia cu partenerul s-a încheiat.

Legea indiană a permis avortul în cazurile de agresiune sexuală din 1971, iar hotărârea de joi include violul conjugal în dreptul la avort.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.