Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Supremă a Italiei: Salutul fascist constituie infracțiune, doar dacă există 'pericolul emulației'

salut roman

Salutul roman poate fi o infracțiune chiar dacă este comemorativ, dar trebuie să existe pericolul emulației. Curtea Supremă a Italiei a decis, printr-o hotărâre, că salutul roman poate constitui o infracțiune chiar dacă este făcut cu ocazia unui eveniment comemorativ. Cu toate acestea, trebuie să se constate că există un "pericol de emulație".

În luna ianuarie, Curtea Supremă a pronunțat o decizie privind folosirea salutului fascist sau a salutului român, judecând cazul a 8 militanți neofasciști care au făcut salutul în timpul unui eveniment comemorativ la Milano în 2016. Pentru a evalua dacă salutul roman trebuie considerat sau nu o infracțiune, este necesar să se evalueze "contextul ambiental, valoarea simbolică a locului, legătura imediată sau nu cu perioada istorică, numărul de participanți, repetarea gesturilor" adecvată "la pericolul de emulație", potrivit FanPage.

Acest lucru a fost menționat expres de Secțiile Unite ale Curții Supreme în motivarea sentinței cu care, la 18 ianuarie, au dispus un proces în apel bis pentru opt militanți de extremă dreapta care au făcut salutul în timpul unei comemorări la Milano în 2016, la aniversarea morții lui Sergio Ramelli. Judecătorii subliniază, de asemenea, că totuși caracterul comemorativ nu implică în mod automat neutralizarea infracțiunii. Pe scurt, nu este suficient să fie vorba de un eveniment comemorativ pentru ca legea să permită efectuarea salutului roman.

Când ar putea să nu fie considerat infracțiune salutul roman

 

Judecătorii Curții Supreme, vorbind despre cazul concret, au subliniat că pentru cei opt militanți de extremă dreapta, termenul de prescripție "a expirat la 27 februarie". În ceea ce privește chestiunea juridică legată de salutul roman, judecătorul este chemat să verifice "în mod concret, pe baza unei aprecieri care trebuie efectuată în ansamblu, existența elementelor de fapt", inclusiv "contextul ambiental, eventuala valoare simbolică a locului de desfășurare, gradul de iminență , sau nu, reconectare a aceluiași context la perioada istorică în cauză și la simbolistica acesteia, numărul de participanți, repetarea insistentă a gesturilor, apte să dea concretețe pericolului de "emulație" inerent infracțiunii conform principiilor enunțate de Curtea Constituțională".

Cei opt inculpați au fost achitați în timpul procesului în primă instanță din 2020, deoarece, potrivit judecătorului, lipsea elementul subiectiv. Cu toate acestea, instanța de apel i-a condamnat în 2022. Înalții magistrați au subliniat: "De asemenea, trebuie exclus ca, pe de altă parte, așa cum susține apărarea reclamanților, caracterul "comemorativ" al reuniunii să poată constitui un factor de neutralizare a celorlalte elemente și, prin urmare, de inexistență "automată" a infracțiunii, având în vedere intenția generală care caracterizează cazul și irelevanța motivelor comportamentului" care, dacă "desfășurat în timpul unei reuniuni publice, constând în răspunsul la "chemarea celor prezenți" și așa-numitul salut roman, integrează infracțiunea prevăzută de art. 5 din legea Scelba" sau "infracțiunea, de prezumată periculozitate, prevăzută de legea Mancino" care recunoaște "printre scopurile lor incitarea la discriminare sau violență pe motive rasiale, etnice, naționale sau religioase".

Curtea de Casaţie din Italia mai stabilise, în 2019, că salutul fascist sau salutul roman trebuie condamnat şi nu poate fi considerat un delict "minor". Salut roman "reprezintă un gest care trimite la ideologia fascistă şi la valori politice ca discriminarea şi intoleranţa", sublinia Curtea de Casaţie în decizia sa anterioară.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.