Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Supremă a Spaniei a emis noi mandate europene de arestare pe numele a trei lideri separatiști catalani

SKY NEWS
europol arestare mandat

Curtea Supremă a Spaniei a emis marți noi mandate de arestare pe numele a trei lideri separatiști catalani care au părăsit Spania după referendumul din 2017 privind independența Cataloniei, informează Reuters, potrivit MEDIAFAX.

Citește și: Vești uriașe! Se dau bani de la stat

Mandatele au fost emise pe numele lui Lluis Puig și Toni Comin, care se află în Belgia și pe numele Clarei Ponsati, care trăiește în Scoția.

Comin și Ponsati sunt acuzați de rebeliune, acuzație similară cu cea pentru care au fost condamnați în octombrie alți nouă lideri catalani. De asemenea, Comin și Puig sunt acuzați și de deturnare de fonduri publice.

Potrivit instanței, condamnarea celor nouă lideri catalani la pedepse de până la 13 ani de închisoare este încă un argument pentru emiterea mandatelor pe numele celor trei.

Șeful Guvernului regional catalan, Quim Torra, a declarat că decizia instanței este „o tendință autoritaristă provenită din dorința de răzbunare”.

Aamer Anwar, avocatul Clarei Ponsati, a declarat că clienta sa va contesta decizia, însă se va prezenta la Poliția din Edinburgh joi, unde se așteaptă să fie arestată.

„Vom argumenta că nu există o garanție privind un proces corect în Spania, unde cei mai mulți membri ai Guvernului catalan sunt în închisoare sau în exil”, a informat avocatul, prin intermediul unui comunicat de presă.

Catalonia este o regiune semi-autonomă cu aproximativ 7,5 milioane de locuitori, cu propria limbă, Parlament și drapel. Este cea mai bogată regiune din Spania.

Citește și: Vești bune pentru conducătorii auto- A fost depus un proiect important .

Într-un sondaj în iulie susținerea pentru secesiune în regiune ajunsese la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, 48,3% dintre respondenți declarându-se împotrivă și 44% în favoarea independendenței.

Catalonia a organizat în 2017 un referendum privind independenţa faţă de Spania. Plebiscitul, care a avut rezultat proindependenţă, nu a fost aprobat de Curtea Constituţională din Spania. Parlamentul catalan a proclamat independenţa, dar a suspendat decizia. Liderii UE au pledat pentru soluţionarea crizei prin dialog.

După patru luni de deliberări, instanţa supremă de la Madrid a anunțat că nouă lideri separatiști catalani au primit sentințe între 9 și 13 ani în închisoare. Decizia a provocat ample proteste la Barcelona și în alte orașe din regiune, soldate cu rănirea a cel puțin 80 de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.