Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Supremă a SUA a autorizat utilizarea fondurilor armatei pentru ridicarea zidului de la graniţa cu Mexicul

The Guardian
curtea suprema sua

Curtea Supremă din SUA a autorizat vineri utilizarea de către administraţia Trump a 2.5 miliarde de dolari din bugetul Pentagonului pentru construirea zidului de la frontiera cu Mexicul, informează AFP potrivit Agerpres.

"Uau! O victorie mare pentru zid" s-a felicitat imediat pe Twitter liderul de la Casa Albă.

"Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat interdicţia unei curţi inferioare" autorizând continuarea zidului la frontiera sudică, a continuat preşedintele american în postarea sa.

În luna mai un judecător federal a blocat provizoriu decizia preşedintelui Donald Trump de a utiliza 2.5 miliard de dolari din fondurile Pentagonului pentru construcţia zidului.

Preşedintele SUA a invocat existenţa unei "urgenţe naţionale" pentru a putea recurge la aceste fonduri destinate armatei în scopul avansării lucrărilor de construire a zidului, ocolind astfel refuzul de finanţare din partea Congresului american.

Pentru majoritatea judecătorilor Curţii Supreme - care a dat câştig de cauză conservatorilor - reclamanţii nu pot contesta atribuirea acestor fonduri deoarece "în acest stadiu, guvernul a făcut suficient dovada" fundamentării argumentelor sale.

Dar cei care se opun proiectului susţinut de preşedinte nu intenţionează să se resemneze, iar acordarea acestor fonduri ar putea să fie doar temporară.

ACLU, o organizaţie puternică de protejare a drepturilor civice, a reacţionat rapid vineri, anunţând într-un comunicat o iniţiativă pe lângă Curtea de apel în scopul "restabilirii blocării permanente a construirii unui zid frontalier ce utilizează fonduri militare neautorizate".

"Populaţiilor de la frontieră, mediului şi separării puterilor din Constituţia noastră li s-ar aduce o atingere permanentă dacă Trump ar scăpa de pe urma jefuirii fondurilor militare pentru un zid frontalier xenofob pe care Congresul l-a refuzat", a declarat Dror Ladin, avocatul ACLU.

Controversa privind fondurile destinate construirii zidului a determinat la începutul anului închiderea parţială a administraţiei federale timp de 35 de zile, perioadă ce a reprezentat un record în istoria SUA.

Construirea unui zid care să stăvilească valurile de imigranţi clandestini provenind din America Centrală reprezintă una din promisiunile importante făcute de Donald Trump electoratului său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.