Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Supremă a SUA loveşte demersurile vizând stoparea controversatei practici de manipulare a graniţelor circumscripţiilor electorale

shutterstock.com
condamnare justitie ciocanel

Curtea Supremă a SUA a dat o lovitură joi demersurilor vizând stoparea controversatei practici de manipulare a graniţelor circumscripţiilor electorale, prin care un partid aflat la conducere îşi consolidează puterea, instanţa respingând contestaţiile împotriva hărţilor electorale din statele Maryland şi Carolina de Nord, transmite Reuters, potrivit agerpres.ro.

Printr-o decizie la limită, de 5-4, luată de majoritatea conservatoare, Curtea Supremă a dat dreptate democraţilor din legislativul din Maryland (democrat) şi republicanilor din Carolina de Nord, care au retrasat graniţele districtelor electorale, explicând că judecătorii tribunalelor federale nu sunt abilitaţi să pună capăt acestei practici.

Metoda decupajului electoral, aşa-numitul 'gerrymandering', este o veche practică a partidelor americane pentru a-şi asigura un avantaj în alegeri.

Citește și: Silviu Mănăstire anunță echipa pe care și-a făcut-o azi-noapte Viorica Dăncilă: ‘O să fie scandal!’

Decizia, cu implicaţii la nivel naţional, redactată de preşedintele Curţii Supreme, John Roberts, îi pune într-o uriaşă dificultate pe reformatorii electorali care sperau că instanţa va interveni împotriva tendinţei în creştere a partidelor care controlează legislativele la nivelul statelor să folosească retrasarea circumscripţiilor pentru a-şi consolida puterea şi a diminua influenţa alegătorilor care susţin partidul rival.

Curtea Supremă a stabilit pentru prima oară că tribunalele federale nu au competenţe în a stopa decupajul electoral partizan, o decizie care ar putea încuraja şi mai mult partidele care controlează legislativele statelor să reconfigureze, după recensământul din 2020, hărţi electorale care să-i dezavantajeze pe votanţii care tind să susţină partidul oponent.

Citește și: EXCLUSIV ‘Spirala’ USR-PLUS-LGBT-Rezist. Finanțatorul din umbră

În SUA, cetăţenilor li se cere să se înregistreze ca democraţi sau republicani, iar numeroase hărţi electorale sunt trasate în funcţie de aceste date.

Graniţele circumscripţiilor electorale sunt retrasate pentru a reflecta schimbările din rândul populaţiei reieşite din recensământul întreprins de guvernul federal la fiecare zece ani, aşa cum prevede Constituţia.

Deşi Curtea Supremă a adoptat decizii împotriva decupajului electoral menit să dezavantajeze minorităţile rasiale, ea nu s-a pronunţat niciodată împotriva celui pe baze partizane.

Democraţii afirmă că acesta i-a ajutat pe republicani să păstreze mulţi ani controlul în Camera Reprezentanţilor şi în legislativele unor state ca Wisconsin şi Pennsylvania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.