Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Supremă de la Madrid a suspendat exhumarea Francisco Franco

wikipedia.org
francisco franco

Curtea Supremă a Spaniei a decis marţi să suspende, ca măsură de precauţie, exhumarea rămăşiţelor pământeşti ale dictatorului Franco din mausoleul său, perioadă necesară pentru ca recursul în justiţie al familiei să poată fi examinat de fond, informează AFP şi Reuters.

Această exhumare, ce era prevăzută de guvern să aibă loc lunea viitoare, în 10 iunie, se află în centrul unui conflict judiciar între guvernul socialist şi descendenţii dictatorului care a condus Spania cu o mână de fier între 1939 şi 1975 şi care este înhumat într-un mausoleu faraonic lângă Madrid, în "Valle de Los Caidos".

Curtea Supremă a anunţat într-un comunicat că una dintre camerele sale "a decis cu unanimitate de voturi să suspende ca măsură de precauţie exhumarea rămăşiţelor lui Francisco Franco Bahamonde, care urma să aibă loc la 10 iunie".

Potrivit celei mai înalte instanţe judiciare spaniole, această suspendare are drept scop evitarea "prejudiciului" care ar putea fi cauzat familiei dictatorului, dar şi statului, în cazul în care recursul descendenţilor lui Franco va fi în final acceptat. Acest lucru ar obliga la readucerea rămăşiţelor pământeşti acolo unde se află ele în prezent.

Guvernul socialist al lui Pedro Sanchez vrea să-l reînhumeze pe Franco într-un loc mai discret, în cimitirul Pardo din Madrid.

"Valle de Los Caidos" este un complex monumental care comemorează războiul civil, complex pe care Franco l-a imaginat şi a ordonat să fie construit la 50 de kilometri de Madrid. Franco a fost înhumat lângă altarul bisericii deasupra căreia poate fi văzută o cruce din piatră de 150 de metri înălţime. Mormântul lui Franco, încă încărcat cu flori, se află lângă cel al fondatorului organizaţiei de inspiraţie fascistă Falanga Spaniolă, Jose Antonio Primo de Rivera.

În numele unei pretinse "reconcilieri" naţionale, Franco a transferat aici rămăşiţele a peste 33.000 de victime - naţionalişti şi republicani - ale războiului civil, fără a avertiza familiile acestora şi în condiţiile în care între 1941 şi 1959 acest complex a fost parţial construit de prizonieri republicani, obligaţi la muncă forţată şi dintre care unii au murit pe şantier.

În 2017, Partidul Socialist al lui Pedro Sanchez a propus să facă din mausoleu un "loc de reconciliere" şi al "memoriei", în timp ce ministrul culturii Jose Guirao a declarat că acest loc ar trebui să devină "un exemplu a ceea ce nu trebuie să ni se mai întâmple", după modelul lagărelor de concentrare ale Germaniei naziste.

Poziţia lui Pedro Sanchez asupra acestei probleme a stârnit critici în Spania, inclusiv din partea numărului unu al Partidului Popular (PP, dreapta), Pablo Casado, şi a liderului partidului liberal Ciudadanos, Albert Rivera.

Guvernul spaniol a lansat oficial în vara anului trecut procesul de exhumare din acest mausoleu a lui Francisco Franco.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.